У фокусу
Rade Basta

Раде Баста: Дијаспора може да буде кључ привредног развоја Србије

Привреда је само још један мост матице и дијаспоре. Како данас изгледа ово питање, шта су планови за будућност за наш портал о свим важним питањима, а која су од значаја за повезивање матице и дијаспоре говорио је г. Раде Бастa, министар привреде Републике Србије.

Kако са места министра привреде у Влади Републике Србије гледате на дијаспору и сарадњу са нашом дијаспором?

Морамо да вратимо поверење дијаспори у њену матицу. Отићи из своје земље је последица неког неповерења и предано радимо на томе да поправимо ствари на том пољу али тај пут је тежак јер једном изгубљено поверење тешко се враћа.

У фокусу председника Србије Александра Вучића, Владе Србије, као и Министарства привреде на чијем сам челу, је економски просперитет, отварање нових радних места, очување мира и стабилности.

Наша дијаспора треба да се пронађе у овим циљевима, а ми смо ту да саслушамо шта су њихове потребе када говоримо о пословном амбијенту, без обзира на то да ли су то људи који су се остварили у послу или намеравају да покрену неки бизнис.

Важно је да постоји спремност и жеља да заједно радимо на даљем економском развоју и оснаживању Србије. Ми смо ту да дамо свој допринос, имамо јасну визију и дефинисану политику како и на који начин је могуће развијати даљу економску сарадњу између матице и дијаспоре.

Морамо да вратимо поверење дијаспори у њену матицу. Отићи из своје земље је последица неког неповерења и предано радимо на томе да поправимо ствари на том пољу али тај пут је тежак јер једном изгубљено поверење тешко се враћа.

Раде Баста, министар привреде

Да ли се и колико Ваш поглед на дијаспору променио од када обављате функцију министра привреде у односу на период када сте били директор ЈКП „Београдске електране“?

Са позиције министра привреде свака моја реченица чује се јаче, тако да ће и дијаспора јаче чути моје идеје за унапређење пословног амбијента и бићу им захвалан уколико ми помогну у постављању јаког темеља за српску привреду.

Питање економског повезивања матице и дијаспоре доживљавам као једно од важнијих националних питања. У условима светске економске кризе, условљене геополитичким дешавањима, ми морамо да размишљамо о нашој дијаспори.

Kада узмемо у обзир све околности, ово је можда историјски кључан период из перспективе повезивања матице и дијаспоре. Kако видите своју улогу у овом повезивању?

Пре бих рекао да је овај период покретач будућности зарад јаке историје. Себе видим као део једне велике машине која се не може зауставити већ иде напред и храбро.

Имамо историјску шансу да као генерација урадимо нешто што друге генерације пре нас нису успеле. Данас нам је потребно јединство, потребна нам је саборност српског народа. Важно је да свако од нас разуме са каквим се све притисцима и изазовима као народ суочавамо.

Одговорност има свако од нас али највећа одговорност је на председнику Вучићу. Формирање „Народног покрета“ управо треба да покаже нашу унутрашњу спремност да се превазиђу међусобне разлике, јер Србија је на првом месту.

Верујем да је време да се разлике, које су биле присутне и оптерећивале односе матице и дијаспоре, ставе по страни. Јер, Србија зове!

Раде Баста, министар привреде / Фото: Маријана Васиљевић

Kрајем фебруара месеца одржали сте састанак са Америчко-централноевропским удружењем о јачању привредне сарадње. Kако сте задовољни овим састанком и да ли је ово пут на који начин ћемо успети да подстакнемо повратак људи у Републику Србију?

Састанак је био користан али поента је вратити веру људима да је и овде добро, можда не тако добро као у неким западним земљама, али у Србији може бити боље, и ти остварени људи су нам потребни да вратимо енергију и људима који су овде и који су се улењили у свакодневници.

Ми смо спремни да америчким компанијама обезбедимо најбоље услове пословања у региону. Од нас могу да очекују свеобухватну подршку Министарства привреде и помоћ у реализацији сваке појединачне фазе инвестиционих пројеката у Србији.

Србија је на путу ка чланству у Европској унији, свакога дана улаже велике напоре, како би остварила видљиве резултате у развоју привреде, инфраструктуре и побољшању пословног амбијента, као и квалитета живота грађана.

Стога су веома важни инвестициони и инфраструктурни пројекти у којима би учешће имале компаније из САД.

Постоји простор за интензивирање привредне сарадње, пре свега у енергетици, пољопривредно-прехрамбеном сектору, информационој и комуникационој индустрији, као и у другим областима од заједничког интереса.

Зато позивам нашу дијаспору из земаља западне Европе, Канаде, Сједињених Америчких Држава да буду мотор и кључ развоја сарадње западног света са Србијом.

Министре, морамо нешто да Вас упитамо са аспекта политичког система, да ли и на који начин треба омогућити дијаспори да дијаспора буде заступљена у Народној скупштини? Знамо да је промена политичког система дуготрајан процес, али можда би на овај начин кроз укључивање дијаспоре у политички живот показали колико нам је стало до ње?

Дијаспора треба пре свега да буде заступљена у привреди. Верујем да је то најбоље што дијаспори можемо да омогућимо.

Јаку привредну сцену приближно оној на коју су навикли, а онда уколико имају жељу, могу да се политички активирају.

До мене није стигла информација да дијаспора има жељу да буде присутна у политичком животу Србије. Ако постоји таква иницијатива, хајде да пронађемо модел, како и на који начин да укључимо дијаспору у политички живот Србије, да направимо модел са којим ћемо се сви сложити.

Раде Баста, министар привреде / Фото: Министарство привреде

Дијаспора треба пре свега да буде заступљена у привреди. Верујем да је то најбоље што дијаспори можемо да омогућимо.

Раде Баста, министар привреде

У Републику Србију се током 2022. године по основу личних трансфера односно личних дознака „слило“ скоро пет милијарди евра, према званичним подацима Народне банке Србије. Kако гледате на овај податак да ли можемо временом део средстава претворити у инвестиције?

Министарство привреде је посебну пажњу посветило женском предузетништву, предузетништву за младе и стартапове. Ако бисмо само део дознака преусмерили у инвестиције, а не у јавну потрошњу успели бисмо да урадимо нешто што може да, у деценијама пред нама, буде стуб и носилац привредног, економског и научног развоја Србије.

Нове технологије, знање, капитал, све су то ресурси које дијаспора поседује. Желим да питам вас, шта ако држава Србија омогући и спроведе такву политику, да се том политиком директно подржи жеља дијаспоре да инвестира у своје родно место, шта су бенефити такве политике, а шта су бенефити такве инвестиције?  Бенефити су јако велики како за дијаспору тако и за матицу, у то сам убеђен.

Познато је између осталог, и на основу напред наведеног податка да је дијаспора значајан привредни чинилац. Kако видите наставак и побољшање односа и на који начин подстаћи дијаспору да буде све интезивнији инвеститор у матици, а не да се све своди на трансфере односно личне дознаке?

Јасни и мерљиви циљеви су кључ успешне политике. Ако говоримо о привредном развоју Србије и улози дијаспоре, говоримо о једном новом приступу.

Ако говоримо о нашој жељи да наша привреда буде конкурентна на светском тржишту онда морамо да одговоримо тако да наша понуда задовољи потребе тржишта по питању квалитета, квантитета, али и цене. То значи да морамо да развијамо оне гране привреде које омогућавају развој Србије, само високо технолошка производња може да осигура овај циљ. Ако се осврнемо на век иза нас видећемо да је са почетка 20. века Србија била међу пионирима у авио индустрији, да је крајем 80-тих у односу на светске произвођаче компјутера каснила свега шест месеци. Само желим да кажем да је могуће да заједно са јасним и мерљивим циљевима остваримо резултате на које сви можемо бити поносни.

Важно је да схватимо да дијаспора може, а и мора да буде највећи и најзначајнији инвеститор.

Министре, како гледате на перспективу односа матице и дијаспоре? Kако гледате на тај однос за десет, двадесет и педесет година? Да ли је време коначно за дугорочне планове?

То је жива ствар и немогуће је дати јасан и прецизан одговор на ово питање. Можемо да сагледамо и извучемо поуке из прошлости, да размишљамо о будућности, али да данас вредно и марљиво радимо да будућност буде боља него данас или јуче.

Верујем да смо као народ довољно сазрели да одговоримо јасном стратегијом и где ово питање видимо за педесет година. Вратићу се на значај формирања „Народног покрета“, то је од суштинске важности за битисање нашег народа, показујемо зрелост, по први пут ћемо имати јединство политичке елите, окупљену око највиших државних и националних интереса. Остаје нам само да достигнемо јединство матице и дијаспоре. Ако ово урадимо, сигуран сам да ћемо бити на правом путу јединства, што је најважније.

Раде Баста, министар привреде / Фото: Министарство привреде

У последњих десетак година, видан је напредак у односима матице и дијаспоре, то се пре свега огледа у очувању и неговању међусобних односа, занима нас на који начин можемо да стимулишемо људе да се враћају у матицу, Републику Србију?

Политика коју креира и предводи председник Србије Александар Вучић свих ових година даје резултате, и то се јасно види на сваком пољу. Његова политика потврђује спремност да спроводи реформе.

Морамо да схватимо да је важно домаћинско пословање, да су ресурси са којима располажемо ограничени и зато је важно да разумемо напоре које улаже председник Александар Вучић у погледу реформи које спроводи. Ако погледамо поље односа између матице и дијаспоре пре 2012. године, видећемо да данас ово питање у односу на поменути период заузима значајно место у политици. Ово није дневно политичко питање, ово је стратешко питање, питање од највећег државног интереса. Стога је и приступ овом питању такав да се можда недовољно говори о њему, али дијаспора мора да зна да су им врата Министарства привреде увек отворена.

Политика коју креира и предводи председник Србије Александар Вучић свих ових година даје резултате, и то се јасно види на сваком пољу. Његова политика потврђује спремност да спроводи реформе.

Раде Баста, министар привреде

И за крај министре, чиме бисте били задовољни на крају мандата, као оствареним циљем у Министарству привреде, као оствареним резултатом кроз аспект сарадње матице и дијаспоре?

Био бих задовољан када би дијаспора позитивно одреаговала на то што је један обичан човек из народа био покретач једне незаустављиве лавине инвестиција од стране дијаспоре са вером и поверењем без обзира на прошлост и историју и да смо заједно градили циљ ка развијеној, европској Србији.

Ако успем у намери да поставим чврсте темеље сарадње матице и дијаспоре у области привреде, верујем да ће мој допринос привредном повезивању матице и дијаспоре у деценијама пред нама показати да је могуће да инвестиције дијаспоре у своју Србију буду у истом износу, ако не и веће него што то износе дознаке о којима смо говорили.

Био бих задовољан када би дијаспора позитивно одреаговала на то што је један обичан човек из народа био покретач једне незаустављиве лавине инвестиција од стране дијаспоре са вером и поверењем без обзира на прошлост и историју и да смо заједно градили циљ ка развијеној, европској Србији.

Раде Баста, министар привреде

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре