Fotografija sajma na kome su predstavljene kompanije iz Srbije
Фото: www.pks.rs

Уговори вредни више од 128 милиона евра

КОМПАНИЈЕ из Србије које су у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије учествовалне на међународним сајмовима широм света потписале су са инопартнерима од 2018. године до краја овог месеца готово две стотине пословних уговора чија вредност премашује 128 милиона евра.

Вредност ових уговора и предуговора односи се само на оне потписане на сајмовима, не рачунајући накнадно договорене или реализоване послове, на основу контаката са тих међународних изложби. У протекле готово четири године, више од седам стотина домаћих фирми из различитих сектора, од прехрамбене до машинске индустрије, остварило је готово 22.000 хиљаде контаката са купцима и потенцијалним биснис сарадницима на више од 75 интернационалних наступа.

„Овакав вид подршке и сарадње ПКС и РАС-а директно доприноси интeрнaциoнaлизaциjи пoслoвaњa српских кoмпaниja. Meђунaрoдни сajмoви у инoстрaнству су нeзaoбилaзни инструмeнт развоја домаћих компанија и кoнкрeтaн oквир зa прoмoтивнe, стручнe и кoмeрциjaлнe сусрeтe кoмпaниja из Србиje сa потенцијалним партнерима” , каже Јованка Ћалина, руководилац Центра за организацију сајмова, манифестација и догађаја Привредне коморе Србије.

Привреднике до краја ове године очекује још неколико великих сајмова, у Кини, Немачкој, Холандији и Албанији.

Привредна комора Србије у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, покривајући највећи део трошкова, омогућава привредницима да кроз присуство на националним штандовима Републике Србије представе своје производе на највећим и најзначајнијим сајмовима у свету и региону.

Јелена Калинић, руководилац интернационалне продаје у компанији „Будимка“ каже да их до краја године очекује наступ на два сајма, у Шангају и Амстердаму.

„Сајмови су најбољи начин да се презентује производни асортиман и да се упознају потенцијални купци, што нам је и искуство показало. Захваљујући контактима са сајмова, отварамо нова тржишта попут Пољске, Немачке, Холандије, Израела, Кипра…“, наводи Калинићева.

Од кад је у власништву ИТН гупације, „Будимка” је у организацији ПКС и РАС учествовала на сајмовима „Worldfood“ у Москви, „CIIE“ у Шангају, „Gulfood“ у Дубаију и недавно на сајму „Ануга“ у Келну.

 Утицај пандемије на сајмове

Глобална пандемије корона вируса неповољно је утицала на одржавање и реализацију свих сајмова у свету. Пандемија је готово десетковала међународну сајамску индустрију и угрозила милионе радних места повезаних са организацијом изложби. Светска изложбена економија прошле године је била мања за 68 процената у односу на 2019. наводи Глобална асоцијација изложбене индустрије (УФИ) у свом извештају о утицају пандемије на сајамске активности. Планирана вредност укупног излагања у 2020. била је 224 милијарди долара. Тај циљ није остварен. Није склопљено 370 милијарди долара вредних пословних уговора између учесника изложби.

Календар сајмова:

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Стицање држављанства пријемом

Најједноставнији начин за стицање држављанства Републике Србије за све припаднике српског народа са територије Републике …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре