У фокусу

Срце Шумадије за одмор душе и тела

ОАРШАЧКИ ЛУГ – тамо где станује мир

Сеоски туризам и изградња викендица или куповина у Србији након пандемије све више добијајају на значају. Базен у селу покрају шуме, цвркут птица и зеленило постали су згодна алтернатива мору. Налазите се у природном окружењу, међу домаћинима од којих можете научити да је живот једно-ставан, а да га заправо сами компикујемо.

Ми смо посетили један нови објекат у срцу Шумадије, Орашачки луг. „Кућа је у шумадијском стилу и налази се поред саме шумице где можете видети срндаће, зечеве, детлиће и друге шумске животиње. Фазани су овде домаће животиње каже Немања Поповић млади домаћин који се одлучио да ову лепу кућу претвори у место за уживање гостију али и њега лично. „Све је зеленило унаоколо, посејали смо кукуруз, а иза њега имамо и мали поток који пролази поред имања. Овде гости могу пре свега да пронађу мир, чист ваздух и освежење од градске врелине.

Кућа је опремњена свим неопходним елементима за удобан смештај осам особа. Поред четири спаваће собе на располагању су кухиња и дневни боравак који је погодан за игру деце као и куптаило. Кухиња има све потребно за припрему хране, а вода је бунарска. Обезбеђен је и интернет као и спртски реквизити за игру тениса, фудбала, пикада и сл.

Орашац се налази на путу између Младеновца и Аранђеловца. За мање од сат времена долазите из центра Београда. Чак је могуће доћи и аутобусом који стаје испред „Ружином кафаном“ место познато и по серији Црни Груја.

У непосредној близини Орашачког луга налази се Клуб АЛЕКСАНДАР који има велики базен док се за добар гурманлук можете упутити најпре у Карађорђев вајат удаљен свега 2 километра од смештаја. Неизоставно посетите Аранђеловац и његове атракције попут Букуље и Осматрачнице које су удаљене 15 км од Орашца. Уколико сте љубитељ вина можете посетити винарију Тарпош која је удаљена 5 км од Орашца а можете се упутити и у Тополу до које има свега 17км. Дакле географско и исторјиско срце Србије чека само да се запутите и прпустите чарима Шумадије коју је Марко Поло назвао „апотеком Европе“ због обиља лековитих биљних врста.

Уколико желите домаћини вам могу организовати и прасеће и јагњеће печење на ражњу и бројне друге активности.

Орашац је од изузетног значаја за историју Србије и зато се нашао на нашој листи предлога за излете, одморе, вожњу мотоциклом. Смештај Орашачки луг може бити погодан и за кампере, бициклисте, планинаре, љубитеље шетње.

Орашац припада Шумадијском округу и смештен је северно од Аранђеловца. У њему 1804. године отпочет Први српски устанак, познат и као Српска револуција. Место Орашац је проглашеноза непокретно културно добро као знаменито место. На празник Сретења Господњег, 15. фебруара 1804. године локални кнез Теодосије Марићевић сазвао је скуп у јарузи на свом имању где их турске уходе нису могле видети. Окупљени хајдуци, кнезови и свештеници најпосле су за свог „предводитеља“ изабрали Ђорђа Петровића познатијег по надимку Карађорђе („Црни Ђорђе“) који је одмах затим повео устанике и спалио турски хан у селу.

Место историјског скупа постаће познато као Марићевића јаруга, пошто је Теодосије ту сахрањен 1807. године. Меморијална чесма у јарузи подигнута 1954. поводом 150-годишњице почетка устанка ова локација налази се два километра од смештаја Орашачки луг.

Спомен комплекс обухвата скуп грађевина и споменика које су везане за подизање Првог српског устанка у Орашцу. Овде можете видети Споменик Карађорђу, Спомен-школу која је саграђена 1932. године и спада у најлепше зграде ове врсте у унутрашњости Србије. Т је и спомен-чесма која се налази недалеко од Цркве, на локацији Марићевића јаруга. Овде треба посетити и Црквз за коју се каже да је подигнута у периоду између 1868. и 1870. године. Иконостас Цркве је осликао Стева Тодоровић и садржи 24 иконе на којима су представљени светитељи као и сцене из Новог завета.  Одмах поред цркве налази се и музеј.

Планина Букуља налази се у Шумадији и једна је од највиших тачака овог дела Србије. Ова планина је некада представљала јужну границу до које се простирало Панонско море, и једно од његових многобројних острва. На њеном врху налази се осматрачница и прелеп ресторан. Иначе Планина Букуља је вулканског порекла о чему сведочи њена геолошка грађа то је условило појаву изворишта газиране воде, која се користи у фабрици Књаз Милош. Највиши врх Букуље је на надморкој висини од 696 метара.

Док се шетате или возите ка врху доминирају густе букове шуме, по којима је планина и добила име. У подножју Букуље се налазе град Аранђеловац и Буковичка Бања, док су на њеним падинама смештена два језера: Гарашко језеро и Букуљско језеро (Црвена бара). Туристичка осматрачница се налази на надморској висини од 660 метара, висока је 19 метара, има 4 терасе и два одморишта, а на њој је постављен и туристички двоглед за панорамско посматрање.

Аутор: Немања Поповић

Слична вест

Хотел Црни Врх

Хотел Црни Врх – четири звездице загрљене шумом

На планини Маљен на свега 38 км од Ваљева, на висоравни Дивчибаре, налази се Хотел …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре