У фокусу
Arno Gujon otvorio izložbu o grofu Savi Vladislaviću u Herceg Novom
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Арно Гујон отворио изложбу о грофу Сави Владиславићу у Херцег Новом

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон говорио је на отварању изложбе о грофу Сави Владиславићу синоћ у Дворани „Парк“ у Херцег Новом.

Гујон је рекао да се први пут упознао са занимљивом животном причом грофа Саве Владиславића  пре 3 године у Херцег Новом, а да је утиске о грофу понео и са службеног пута у Русију где је обишао цркву у којој је сахрањен.

„Једном ми је човек у Србији рекао да је невероватно што ја, рођени Француз, радим за српски народ и да ми немамо Србе које исто чине у другим земљама. Е, то није тачно, било је примера у историји, а један од најсветлијих је гроф Сава Владиславић. Он је рођен у Гацком, у Републици Српској у 17. веку, а урадио је толико сјајне ствари за царску Русију да је за то добио највиша одликовања и био познат и вољен међу Русима. Граница коју је он нацртао између Кине и Русија важи и дан данас“, рекао је Гујон и додао да је, на Савин наговор, цар Петар Велики, почетком 18. века, послао у Сремске Карловце прву граматику и буквар, те да је то означило настанак прве српске школе у центру српске духовности, Сремским Карловцима.

На отварању изложбе о Сави Владиславићу говорили су и потпредседник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, архијерејски намесник херцегновски отац Обрен Јовановић, државни секретар Министарства просвете, културе, науке и спорта Црне Горе Добрила Влаховић, професор и дипломата Дарко Танасковић.

Пре отварања изложбе, Гујон је присуствовао парастосу грофу Сави Владиславићу у цркви Светог Спаса на Топлој и положио венац на његовој бисти испред црквене порте. Током посете Херцег Новом, састао се с представницима српских удружења, а обишао је и кућу Ива Андрића и Музеј „Његошева школа“.

Извор: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре