У фокусу
cover-put-duhovnosti
Фото: www.ckorakovica.com

Одржана традиционалана манифестација „Пут духовности“

И ове године од 17 до 21. септембра одржана је по шести пут традиционална манифестација „Пут духовности“ у организацији Центра за културу и образовање Раковица, општине Раковица и манастира Раковица. Ове године тема манифестације је седам векова од оснивања Манастира Грачаница

На церемонији отварања духовних свечаности, Његово Преосвештенство владика хвостански Јустин, примио је у име Његове Светости Патријарха Порфирија дар Грачаница у храстовом дуборезу од Центра за културу и образовање Раковица поводом 700 година манастира Грачаница. Председнику Градске општине Раковица Милошу Симићу уручена је захвалница и поклон Грачаница у дуборезу за помоћ организацији манифестације. За ктиторство изградњи светиње захвалницу и Грачаницу у дуборезу добио је и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић.

Након извођења Молитве, у име Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија духовне свечаности је благосиљао Његово правосвештенство Епископ Хвостански Јустин.

Учесници свечаног програма били су драмски уметници Весна Станковић и Лепомир Ивковић, Етно бенд Рошер (Rocher), Певачко друштво „Прело“ и Камерни хор „Ангелос“.

Субота 18. септембар 2021. године

Другог дана манифестације у галерији Центра за културу и образовање Раковица одржана је изложба икона „Ми смо деца неба“. Изложбу је отворила уредница ликовног програма Анита Ал-анбаки, а директорка Центра за културу и образовање Раковица Маријана Бутулија се обратила посетиоцима и том приликом је уручила захвалнице уметницима: Мара Ђуровић (професор на Академији СПЦ), Анђел Шевић (иконописац), Милица Мишић (иконописац), Ивана Бамбић (иконописац), Љиљана Несторовић (иконописац), Тијана Стаменовић (иконописац), Михајло Војновић (иконописац), Милена Петровић (иконописац), Игор Марковић (иконописац), Невена Црногорац (иконописац), Драган Ристић (иконописац), Сташа Шушњар (ученица основне школе „Никола Тесла“).

mi-smo-deca-neba
Фото: www.ckorakovica.com

Након изложбе икона „Ми смо деца неба“ одржана је представа „Милунка“ посвећена српској хероини Милунки Савић у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта – Весне Станковић. Многобројна публика, кроз сузе и смех имала је прилику да проживи живот Милунке Савић, која је прави симбол храбрости, љубави и борбе за отаџбину.

Predstava-Milunka
Фото: www.ckorakovica.com

Недеља 19. септембр 2021. године

Трећи дан традиционалног фестивала „Пут духовности“, био је намењен поштоваоцима Духовне хорске музике.Трећи по реду Сабор духовне музике Хорске свечаности САЗВУЧЈА, одржао се на сцени Центра за културу и образовање Раковица. Пет хорова из Србије представили су своје умеће у извођењу Духовне вишегласне музике: Алекса и Ангелос, Шуматовац – Алексинац, Св. Јоаким и Ана, хор „Емануил“ – Ваљево, „Стеван Мокрањац” – Зајечар.

Hor Sv Joakim i Ana
Хор Св Јоаким и Ана /Фото: www.ckorakovica.com

Понедељак 20. септембар 2021. године

У Центру за културу и образовање Раковица, одржан је завршни квиз знања, на тему „700 година Грачанице и 100 година од обнове Српске патријаршије“.

Квизу су претходиле вршњачке радионице на којима су ученици 6. разреда раковичких основних школа стекли основна знања о манастиру Грачаница и Српској Патријаршији. Снаге је одмерило седам раковичких основних школа.

Све школе су показале изузетно интересовање и знање за теме овогодишње манифестације, а учесници радионица и квиза су добили похвалнице и пригодне поклоне.

Ученици ОШ „Иво Андрић“, Вања Филиповић и Страхиња Бајкић, победници квиза, као награду су добили ваучере за излет у манастир Тумане и Голубачки град за две особе, које им је уручила директока Центра за културу и образовање Раковица, професорка Маријана Битулија.

Кроз квиз су их водиле ауторке и модераторке радионица и квиза, учитељице Данијела Оцокољић и Јелена Луцић из раковичке Основне школе „Никола Тесла“.

завршни квиз знања
Фото: www.ckorakovica.com

Одржана је и трибина под називом „Лечење душе – како сачувати мир у немирна времена“, на којој су говорили протојереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве, јереј др Оливер Суботић, парох цркве Светог Александра Невског и клинички психолог Влајко Пановић.

трибина под називом „Лечење душе - како сачувати мир у немирна времена“

Уторак 21. септембра 2021. године

У порти Манастира Раковица одржан је Сабор духовне поезије у организацији Књижевног друштва Раковице.

Аутор: Иван Илић
Фото: Центра за културу и образовање Раковица

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре