У фокусу
Milos Simic predsednik Gradske opstine Rakovica
Милош Симић, председник Градске општине Раковица

Милош Симић, председник Градске општине Раковица

Oве године од 17 до 21. септембра одржана је по шести пут традиционална манифестација „Пут духовности“ у организацији Центра за културу и образовање Раковица, општине Раковица и манастира Раковица. Ове године тема манифестације је седам векова од оснивања Манастира Грачаница. Ова манифестација важна је не само за грађане Раковице већ и за сав српски свет, јер Манастир Раковица заузима посебно место у српском народу.

Kоји је значај Духовних свечаности за Београђане и на који начин општина Раковица помаже да ова манифестација живи из годину у годину?

Градска општина Раковица већ шест година подржава Духовне свечаности „Пут духовности“. То је једна од манифестација по којој је наша општина постала позната и која је од Раковице направила један од духовних центара Србије. Посебно смо почаствовани што ова манифестација од почетка има подршку Манастира Раковица и Српске Православне Цркве.

Духовне свечаности су и идеална прилика да упознамо и Београђане, али и све грађане Србије са бројним знаменитостима Раковице, где предњачи баш Манастир Раковица. Данас је Манастир Раковица једно од места ходочашћа великог броја верника, а ту су упокојени српски патријарси Димитрије и Павле, јунак Првог српског устанка Васа Чарапић, као и син Милоша Обреновића Тодор. Поред Манастира Раковица на нашој општини има још много православних светиња чију смо изградњу помагали.

Између осталих и Црква светог владике Николаја Жичког у Реснику, где сваке године почињу духовне свечаности, има снажну подршку и Општине Раковица и многих функционера појединачно, у изградњи. Један од највећих ктитора је некадашњи председник Општине Раковица Милосав Миличковић.

Manifestacija "Put duhovnosti" 2021 Rakovica
Духовне свечаности „Пут духовности“ 2021. године Раковица

Како ви видите могућност да Општина Раковица да свој допринос повезивању са Србима у региону, да ли и на који начин општина Раковица брине о нашим људима на Косову и Метохији?

Осим помоћи у изградњи светиња и промоције и очувања српске традиције, вере и културе, Градска општина Раковица на локалном нивоу подржава државну политику сарадње и повезивања са свим Србима у региону. Као неко ко је са Косова и Метохије знам колико је нашим људима тамо значи када виде да неко мисли о њима.

Још 2012. године тадашњи председник Општине Раковица Милосав Миличковић обишао је Грачаницу и Угљаре, где су деци подељени лаптоп рачунари и мобилни телефони. Од тада почиње интензивнија сарадња са Србима са Косова и Метохије. Градска општина Раковица данас има успостављене дубоке везе са српским селима Каменица и Лешак у општини Лепосавић. Сваке године наши функционери посећују та места, помажу наш народ. Раковица је и једна од 17 општина из Србије која је ове године посетила Лешак где је однела телевизоре и друге поклоне.

Наравно нашим људима на Космету вредније од било каквих поклона је осећај да има неко ко мисли и брине о њима. И у ово време када је Приштина изазвала нову кризу и када су блокирани прелази Јариње и Брњак, ми смо у Раковици у сталној вези са нашим људима доле, нудимо помоћ. Циљ свих нас је останак Срба на Косову и Метохији, али и Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и свим другим местима где живе.

Градска општина Раковица ће наставити да на локалном нивоу подржава званичну политику Србије коју спроводи председник Александар Вучић, да створимо српски свет у којем сви бринемо једни о другима и помажемо се. ​

Milos Simic. predsednik Gradske opstine Rakovica
Милош Симић, председник ГО Раковица

Аутор: Иван Илић
Фото: приватна архива

Слична вест

Мр Владимир Кокановић: Јединство свих Срба у Словенији наш неприкосновени циљ!

Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, оснивача интернет портала „Огледало српско“ …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре