У фокусу
Фото: Бобан Ристић, ПКС

Чадеж: Белгијска компанија Јага инвестира у Крагујевац

Мултинационална и високотехнолошка компанија Јага са седиштем у Белгији, светски познат произвођач клима уређаја, отвориће производни погон и одељење за истраживање и развој у индустријском MIND парку у Крагујевцу, најавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС).

Ова компанија једна је од најиновативнијих у својој области и послује у 35 земља, а у научно-истраживачком центру у Крагујевцу ангажоваће и наше инжењере. У Србији правимо хаб за белгијске и друге компаније. За Јагом, захваљујући сарадњи ПКС и инвестиционе групе East West Valley, ускоро очекујемо и друге инвеститоре, а неки су већ најавили свој долазак, нагласио је Чадеж.

 „Наши белгијски пријатељи одлучили су се за крагујевачки MIND парк, један од најсавременијих у Европи, што показује да је Србија одлична инвестициона дестинација и да нуди све што је потребно врхунским компанијама да донесу најсавременије технологије и знање“, истакао је председник ПКС.

Чадеж подсећа да је East West Valley група била одговорна за дизајн белгијског штанда на Светској изложби EXPO 2020 у Дубаију који је био најпрофитабилнији штанд манифестације, а њихова искуства ће бити драгоцена Србији у организацији  EXPO 2027 у Београду.

Наглашава да је сарадња ПКС и ове инвестиционе групације успостављена на иницијативу Александра Давидовића, почасног конзула Србије у Белгији и однедавно представника Коморе у овој земљи.

Братислав Милановић, оснивач и директор Mind Group / Фото: Бобан Ристић, ПКС

Братислав Милановић, оснивач и директор MIND групе захвалио је представницима East West Valley групације што су изабрали MIND парк за свој пројекат. У овом технолошком парку отвореном 2018. године већ послују Mind Group, Siemens Mobility, Avnet, Skoda transportation, IME Autolift, HADLER Srbija, CAF, STEFTRANS, Selvadia и Nelt.

Херберт Хубен, председник компаније East West Valley истакао је да MIND парк и Крагујевац поседују сву инфраструктуру и образовне центре важне за реализацију планова ове компаније у Србији. Прва фаза инвестиције вредна је 35 милиона евра, рекао је Хубена у плану је изградња великих погона и постепено проширење капацитета.

 Херберт Хубен, председник компаније East West Valley / Фото: Бобан Ристић, ПКС

Извршни директор East West Valley Барт Канини поручио је да је фокус ове инвестиционе групе на малим и средњим предузећима као и на nearshoring-u.  „Ово је почетак успешне сарадње, а врло брзо очекујемо нове компаније у Србији“, закључио је Канини. 

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре