У фокусу
Фото: Амир Хамзагић

Породици Кантар из Београда додељена бесповратна средства за куповину сеоске куће са окућницом

Брачни пар Кантар, Дијана и Милош и двомесечни Василије из Београда одлазе  у Александрово у Новој Црњи.

На данашњој седници Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Палати Србија кров над главом обезбеђен је за још 140 породица. Са овим бројем, од почетка програма оживела је чак 2.031 напуштена кућа широм Србије. У њима је срећу пронашло 6.000 људи и 2.750 малишана.

Тим поводом министар за бригу о селу Милан Кркобабић кратко је изјавио „Србија овако побеђује“ и, честитајући доделу двехиљадите куће младом брачном пару, додао „Наш заједнички сан се остварује и наставља. Гарант за то су управо сви ови млади људи који су конкурисали и који ће тек конкурисати“.

Дијана и Милош тренутно живе у заједници са Милошевим родитељима у Земуну,  али једва чекају да почну са припремама за селидбу у Александрово.

„Одрасла сам у Новој Црњи и наш нови дом неће бити много удаљен од моје родне куће“ каже Дијана и додаје да осим 75 квадрата стамбеног простора, уз кућу иде и велика окућница где намеравају да покрену пластеничку производњу. „Сматрамо да је село лепша и чистија средина за живот и за одрастање деце“ рекли су нам ови двадесеттрогодишњи супружници.

Фото: Амир Хамзагић

Изненађује храброст млађих од 30 година, који предњаче међу учесницима у Јавном конкурсу за куће на селу. И након треће овогодишње Комисије, просек година добитника је 29.

Према речима проф. др Владана Ђокића, ректора Београдског универзитета и председника комисије за оцену и контролу реализације пројекта, власници данас одобрених  кућа су 69 парова, 22 самохрана родитеља и 49 појединаца.

„Ово је један од најзначајнијих државних пројеката у Србији који се већ трећу годину успешно реализује на иницијативу министра Кркобабића и Министарства за бригу о селу“ рекао је проф. Ђокић. „До сада је усрећио хиљаде људи, од којих је најмање трећина прешла да живи из града у село. То је лепа перспектива.“ рекао је Ђокић.

Најјефтинија некретнина овог пута коштала је 536.721,07 динара, а налази се у Житишту, у селу Српски Итебеј. Најмања кућа, површине 32 квадрата је у Синошевићу у Шапцу, коју ће добити самохрана мајка, док ће млади пољопривредник постати власник највеће куће од 297 квадрата у Бачкој  Паланци, селу Силбаш. Њена цена је 1.195.000 милиона динара. Највећу окућницу, овога пута, од преко 70 ари обрађиваће породица у селу Ђурђевац у Блацу.  

Заменик председника Комисије, агроекономиста Милан Простран нагласио је да се ради о стратешки важном програму који мора да живи бар 15 година да би дао своје праве резултате.

„Село је наша будућност, а радује да то схвата све више младих у Србији“ поручио је Простран.

Не само двехиљадита, већ и прва кућа од почетка овог програма отишла је у Нову Црњу. „Долазак још једне породице у Александрово за нас је велика ствар. Ови млади људи могу да рачунају да подршку Општине за све идеје које буду имали – рекао је Драган Даничић, заменик председника Општине Нова Црња „С поносом могу да кажем да је са 69 усељених сеоских кућа преко овог програма, наша општина један од рекордера у Србији“. Након ове седнице, станаре ће добити празне и напуштене куће у 95 насеља у 47 општина. Највише кућа, по 11, биће усељено у Сомбору и Оџацима, Кањижи 10, а у 8 у Сремској Митровици. На југу овог пута предњаче Владичин Хан и Пирот, а у централној Србији Јагодина.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре