У фокусу
Фото: screanshoot/www.pks.rs

Чадеж: Дијаспори првих стотину конкретних пројеката

У наредних неколико месеци дијаспори ће бити понуђен први пакет од око стотину пројеката из свих сектора привређивања, од производних до услужних, агробизниса, енергетике и зелене економије, преко индустрије, до туризма и ИТ-а, најавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије у интервјуу за франкфуртске „Вести”.

Привредна комора Србије (ПКС) ће на конференцијaма у Београду, Цириху, Аустрији и Немачкој, представити онлајн платформу „Пословни атлас Србије и дијаспоре”, успостављену у оквиру Пројекта “Повежи се Србијо”, намењену умрежавању привредника из земље и пословне дијаспоре.

„Централни и највреднији део платформе Пословни атлас Србије и дијаспоре биће база пројеката које ће компаније и предузетници из Србије, уз подршку мреже регионалних комора, креирати, кандидовати и презентовати као инвестиционе прилике нашим људима из иностранства спремним да овде улажу, или успоставе друге видове пословне сарадње са нашим компанијама“, рекао је Чадеж.

Платформа са базом пројеката, по оцени председника ПКС, биће вишеструко корисна и за српску привреду и за наше људе који живе и послују у свету.

“Привредницима из Србије који имају идеје и пројекте, посебно малим и средњим предузећима, обезбедићемо бољи приступ и капиталу и знању дијаспоре и нове могућности финансирања, отворити нове извозне канале, кроз едукацију и менторску подршку подићи њихове капацитете за пословање на најразвијеним западноевропским тржиштима. Пословној дијаспори пружићемо, не само информације о општинским и потенцијалима региона, условима пословања и подстицајима за инвестирање на националном и локалном нивоу, већ и конкретне инвестиционе пројекте у које могу да уложе свој капитал”, објаснио је председник Коморе.

Платформа и база пројеката биће од почетка доступне и свим заинтересованим привредницима, инвеститорима и пословним брокерима из целе дијаспоре и њиховим пословним партнерима.

„Планирамо да  у наредном периоду активности на јачању сарадње са дијаспором проширимо и на друге државе, од Америке и Канаде, преко европских земаља до Дубаија. Жеља нам  је да део великог новца који у Србију стиже кроз дознаке дијаспоре и завршава углавном у потрошњи, преусмеримо у пословни сектор и отварање нових бизниса “, рекао је Чадеж.

У Привредној комори Србије се кроз пројекат “Повежи се Србијо” успоставља и Пословни хаб за сарадњу са дијаспором, чиме ПКС постаје централна тачка контакта и место свих информација, едукације, умрежавања и подршке, и привредницима у земљи и пословним људима из дијаспоре, рекао је Чадеж.

Говорећи о немачким улагањима у Србији, Чадеж је истакао да се у наредном периоду очекује нови талас инвестиција из Немачке.

„Немачке инвестиције су на листи више од 20 фабрика и погона који ће почети да се граде или ће бити отворени до краја ове или почетком следеће године, али и међу 50 нових пројеката, о  којима држава преговара са потенцијалним инвеститорима“, најавио је председник ПКС.

Чадеж је у разговору за „Вести“ истакао и значај повезивања региона кроз пројекат „Отворени Балкан” за који је рекао да је пројекат једнаких могућности за све који му се придруже.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре