У фокусу
Фото: ТАНЈУГ/Немања Јовановић

Чадеж: Нови План раста Европске комисије препознао потребе привреда Западног Балкана

У новом плану Плану раста Европске комисије за Западни Балкан препознате су потребе привреда и држава региона за што скорији улазак у јединствено тржиште Европске уније и пре пуноправног чланства, а како би се одржале наше економије и конкурентност, али и конкурентност европске индустрије, поручио је данас Марко Чадеж, председник ПКС.

Чадеж је на представљању Извештаја Европске комисије о Србији за 2023. годину и новог Плана раста за Западни Балкан представницима привреде и пословних удружења у ПКС, рекао да је вишегодишњим залагањем Привредне коморе Србије (ПКС) и свих привреда Западног Балкана у Извештај Европске комисије преточен нови План раста и да ће се већ почетком децембра водити први разговори његовој даљој имплементацији на нивоу држава Западног Балкана.

„Питање конкурентности више није питање само Брисела, него је питање целог континента и зато је важно да започнемо један нови договор да бисмо одржали Европу тамо где јој је место, а то је међу водећим економским регионима света. Конкурентност, да ли ћемо преживите или не, није више ствар националних економија, ни Европе 27, она је ствар европске економске архитектуре у коју смо ми много више умрежени и од ње зависни, више него по нека чланица ЕУ која је географски на периферији. Од тога зависи како ћемо опстати и зато је важно да имамо не само добру комуникацију него да активо заједно бринемо о здрављу европског бизниса“, истакао је Чадеж.

Председник ПКС је указао на шири геополитички контекст и зашто су, како је рекао, Извештај ЕК и нови План раста за Западни Балкан пресудно важни:

„Важно је да је у Плану раста за ЗБ предвиђена методологија која ће омогућити државама овог региона да другачије располажу новцем који долази из Брисела и да могу да планирају своје реформе и прилагођавање својих економија, зелену транзицију и веће фондове, а на начин на који то раде и европске економије“.

План раста за ЗБ је документ који је израдила Европска комисија као предлог земљама чланицама и Европском парламенту како да се регион Западног Балкана интегрише у јединствено тржиште ЕУ и пре него што земље кандидати постану чланице ЕУ, навео је Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Фото: ТАНЈУГ/Немања Јовановић

„Ово је важно не само за грађане већ и за пословни сектор како би могли да осете користи које пружа јединствено тржиште и пре него што саме земље буду постале чланице ЕУ. Предуслов за интегрисање у јединствено тржиште Европске уније јесте да се земље региона саме економски интегришу следећи све стандарде који постоје у ЕУ“, истакао Жиофре.

Каже да њихове процене говоре да би интеграција у јединствено тржиште свих земаља у региону, могла да доведе до пораста БДП-а свих регионалних привреда за 10 одсто. У оквиру Плана раста предложено је да се обезбеди шест милијарди евра за регион, од тога две милијарде су бесповратна средства, док су четири милијарде повољни зајмови за наредни период од три године, а новац би се земљама исплаћивао у складу са постигнутим резултатима, рекао је Жиофре.

Извор: Привредна комора Србије

Фото: ТАНЈУГ/Немања Јовановић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре