У фокусу
Фото: www.pks.rs

Чадеж: Србија и регион будућност светског вина

Србија и регион оцењени су као будућност светског вина. То је оцена чувеног спeцијализованог магазина посвећеног вину и својеврсне рејтинг агенције „Фалстаф“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС), најављујући данашње отварање Другог регионалног сајма вина, хране и туризма.

„Винска визија Отвореног Балкана“ по речима Чадежа, на Београдском сајму од 16. до 19. новембра окупиће око 600 излагача и више од 450 професионалних купаца из целога света, са свих континената. 

Он је, гостујући на Радио-телевизији Србије, истакао да су привредници, преко специјализоване платформе ПКС, већ заказали 4.000 билатералних састанака са потенцијалним партнерима, што је одлична вест за наше произвођаче и све оне који се баве вином.

“Највећи европски купци, попут норвешког Vinmonopolet,  британског Novel Wines, затим United Stars Corporation Group из Канаде, Merit Importadora из Бразила и други, долазе овде да направе посао. Не постоји земља која није послала свог највећег представника да разговара са нашим винарима. Београд је од данас светски центар вина и очекујемо велики број посетилаца”, рекао је Чадеж и позвао све љубитеље вина да дођу на Београдски сајам и од сутра па до недеље 19. новембра пробају и купе најквалитетнија вина.   

Први дан сајма, 16. новембар, биће отворен за професионалне купце и званице.

Чадеж указује да на сајам долазе највећа светска имена када је у питању оцењивање вина, затим сомелијери, а као пратеће манифестације биће организоване изложбе хране, ракија, зачина, гастрономска такмичења и представљање туристичког потенцијала.   

Подсећа да је Винска визија Отвореног Балкана, на иницијативу три лидера региона Александра Вучића, председника Србије, Едија Раме, премијера Албаније и Димитра Ковачевског, премијера Северне Македоније, промовисана у протеклој години на престижним светским манифестацијама и сајмовима.

Говорећи о учешћу ПКС на највећој технолошкој конференцији Веб самиту који је ове седмице одржан у Лисабону, Чадеж је указао да су остварени сјајни контакти са водећим стручњацима у свету стартапа.

„Повезали смо се са нашом иновативном заједницом од око 400 људи који су били тамо и већ од сутра са њима крећемо у припрему и разговоре о организацији Српског стартап острва на следећем Wеб самиту. Већ  у пролеће 2024. у Београду са светском стартап заједницом Геном организујемо велики догађај, а биће речи и о могућим операцијама из Србије да будемо центар за регион“, најавио је председник ПКС. 

Извор: Привредна комора Србије

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре