У фокусу
Фото: Танјуг

Потребно хитно решавање проблема повратка интерно расељених и прогнаних лица са територије КиМ

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић састао се данас са Представником Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији (УНХЦР) Суфијаном Ађалијем, са којим је разговарао о резултатима дугогодишње успешне сарадње на решавању питања тзв. „правно невидљивих лица“ и омогућавања остваривања права на упис у матичну књигу рођених.

Мартиновић је истакао да су, захваљујући сарадњи у оквиру три Споразума о разумевању између МДУЛС, Заштитника грађана и Представништва УНХЦР у Србији, обезбеђени сви механизми за несметан упис у матичну књигу рођених. Како је навео, не само да је унапређен правни оквир и да су отклоњене компликоване административне процедуре, већ су, између осталог, организоване информативне кампање за припаднике ромске заједнице, а одржан је и низ обука на којима је учествовало више од 500 службеника из 145 градова и општина, у циљу ефикаснијег поступања у случајевима рођења детета чија мајка нема лична документа.

Указавши на то да се Република Србија укључила у активности у оквиру глобалне десетогодишње кампање УНХЦР-а „Ја припадам“, Мартиновић је нагласио да је МДУЛС посвећено решавању преосталих случајева лица која нису уписана у матичну књигу рођених. Он је додао да је Министарство у претходном периоду успешно дигитализовало матичне књиге, те подсетио на то да је крајем прошле године на Порталу еУправа уведена и услуга еИзвод из матичних књига.

На састанку је посебно наглашен значај проблема повратка интерно расељених и прогнаних грађана Републике Србије са територије Косова и Метохије, као и угроженост њихове безбедности и непоштовање основних људских права. 

Представник УНХЦР-а у Србији Ађали изразио је задовољство досадашњом сарадњом са Министарством државне управе и локалне самоуправе, те закључио да би Република Србија могла бити међу првим земљама које ће у потпуности искоренити апатридију до новембра 2024. године, што и јесте циљ кампање „Ја припадам“.

Мартиновић је први министар у Влади Републике Србије са којим се Ађали састао, а данашњем сусрету присуствовао је и Комесар за избеглице и миграције Наташа Станисављевић.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре