У фокусу
Фото: Народна банка Србије

ДОЗНАКЕ: 4,6 милијарди евра

Према подацима Народне банке Србије, током једанаест месеци 2022. године прилив по основу дознака износио је 4.622,7 милиона евра, што је за 41,4% више у односу на прилив од 3.269,5 милиона евра, колико је забележено у истом периоду 2021. године. Очекује се да ће прилив дознака и у децембру 2022. остати снажан, као што је то био случај у претходним годинама.

Народна банка Србије користи методологију платног биланса Међународног монетарног фонда (БПМ6), према којој су дознаке обухваћене кроз ставку која се назива лични трансфери и која обухвата: дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћи и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима резидентима Србије. Податке о укупном приливу дознака (лични трансфери) можете наћи на сајту Народне банке Србије, у оквиру табела статистике платног биланса (у позицији 1.Ц.2.1.а)

На основу података о географској структури дознака за прва три тромесечја 2022. године (последњи јавно расположиви податак), види се да је структура дознака остала стабилна и да је највише дознака дошло из Немачке (27%), Швајцарске (14%), Аустрије (11%), Француске (6%) и САД (6%). С обзиром на то да један део дознака долази у готовом новцу, није могуће прецизно дати податке о валутној структури дознака, али се свакако највећи део прилива односи на дознаке у еврима. Од фебруара 2022. године, у сваком месецу је забележен међугодишњи раст прилива дознака, при чему се током године бележе стабилни износи прилива дознака по месецима.

Извор: www.nbs.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре