У фокусу
Фото: screanshoot/www.pks.rs

Дуално образовање за развој кадрова у хемијској индустрији

Да би се превазишао проблем недостатка професионалних кадрова у хемијској индустрији и повећало интересовање студената за образовне профиле у овој индустрији, потребна је снажнија сарадња привреде и универзитета, примена дуалног образовања у средњем и високом образовању, увођење стипендија и образовних центара у компанијама, као и снажнија промоција струке, речено је на седници Одбора Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала ПКС на којој су учествовали представници компанија, института и декани Хемијског и Технолошко-металуршког факултета у Београду,  проф. др Горан Роглић и проф. др Петар Ускоковић.

Председник Уније послодаваца и директор Трајал корпорације, Милош Ненезић, рекао је да образовни систем мора да се усклади са потребама компанија. “Привреда мора да каже који кадрови су јој потребни. Садашњи систем образовања креира образовне профиле који нису у складу са потребама привреде и зато нам недостају кадрови на свим позицијама”, истакао је Ненезић. Он је додао да је потребно учешће свих актера- привреде, институција и универзитета како би формирали адекватни образовни профили од средњих школа до факултета. „На тај начин, приступили бисмо стратешки решавању проблема што би допринело  бржем развоју привреде“, истиче Ненезић.

Потпредседник Еликсир Групе, Владимир Тодоровић каже  да ова компанија већ примењује модел дуалног образовања са средњим школама, као и да очекују да следеће године започну сарадњу са Машинским факултетом у Нишу.

„Потребно је да за кратко време квалификујемо што више кадрова. У нашим компанијама у Прахову и Неготину се ученици образују тако што су два дана у школи, а три дана у компанији где имају радну праксу“, каже Тодоровић. Додаје да би у сваком индустријском центру или компанији требало формирати образовне центре са професорима и менторима који би били на располагању  практикантима.

Ана Стојановић, руководилац Службе за дуално образовање и образовне политике ПКС подсетила је да је у току пријава послодаваца за укључивање у модел дуалног образовања која траје до 30. новембра. Она је додала  да је у овај систем до сада укључено око 8000 ученика из 150 школа у Србији који реализују радну праксу у 700 компанија. „За сада, од профила имамо техничара за полимере, пластичаре, израђиваче хемијских профила, али уколико се укаже потреба, постоји могућност за увођењем и нових профила“, каже Стојановић и додаје да послодавци који желе да се укључе у дуално образовање могу више информација добити на онлајн састанцима које ће ПКС организовати краје месеца.

„Хемијски факултет у Београду има дугу традицију у високом образовању, добро припремљене студенте, али исто тако бележимо смањено интересовање за студирање хемије ван Београда“ рекао је  проф. др Горан Роглић, декан Хемијског факултета. Како наглашава, потребно је заједничко наступање факултета и компанија у средњим школама,  стипендирање ученика средњих школа у градовима у којима се налазе компаније, као и активније представљање и оглашавање позиција у компанијама на сајтовима факултета.

Проф. др Петар Ускоковић, декан Технолошко-металуршког факултета у Београду истиче да се једнака пажња мора посветити како прилагођавању образовних профила потребама привреде, тако и стварању и давању одговорајућих услова за младе професионалце у компанијама. Једнако је важно да са факултета и мастер студија излазе професионалци који могу да унапређују привредне и технолошке процесе и вуку привреду напред, али  и да буду довољно флексибилни и свестрани да се прилагоде новим трендовима и захтевима тржишта, закључује Ускоковић.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре