Фото: Copyright_Lazar_Certic_Uprava

Гујон на Европској смотри дечјег фолклора: Где се игра коло, ту је српски идентитет

Прва европска смотра дечјег фолклора дијаспоре на којој учествује 1.200 деце одржава се данас у Врњачкој бањи, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Манифестацију је организовала Асоцијација српског фолклора дијаспоре а на отварању је говорио Арно Гујон, директор  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Гујон је рекао да је фолклор игра с душом која чува српски идентитет.

„Први званични сусрет са светом фолклора сам имао с представницима Асоцијације пре две и по године. Били смо забринути. Тада ковид није дозвољавао окупљање а многи кудови су били пред гашењем. Донели смо одлуку да финансијски помогнемо друштва и да с новим народним ношњама додатно мотивишемо децу за фолклор“, рекао је Гујон и додао да је Управа помогла 106 културно-уметничких друштава широм Европе.

Фото: Copyright_Lazar_Certic_Uprava

„Тако смо заједно превазишли тешке тренутке и тада сам видео колико је фолклор једна велика породица са својим проблемима и неспоразумима као у свакој породици али која зна да буде солидарна и уједињена кад је пред изазовима“, истакао је Гујон.

Он је захвалио учесницима што чувају српску културу и идентитет. „Где год се игра Ужичко коло или Моравац, где се чује српски језик, ту је присутан српски идентитет“, поручио је Гујон.

Слична вест

Отварање изложбе „Експедиција ЗОК 1920. ископавања Народног музеја у Београду“ , 27. април 2023. година

У четвртак, 27. априла са почетком у 19.00 часова, у Малој галерији Народног музеја Србије, …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре