У фокусу
Фото: Copyright_Lazar_Certic_Uprava

Гујон на Европској смотри дечјег фолклора: Где се игра коло, ту је српски идентитет

Прва европска смотра дечјег фолклора дијаспоре на којој учествује 1.200 деце одржава се данас у Врњачкој бањи, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Манифестацију је организовала Асоцијација српског фолклора дијаспоре а на отварању је говорио Арно Гујон, директор  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Гујон је рекао да је фолклор игра с душом која чува српски идентитет.

„Први званични сусрет са светом фолклора сам имао с представницима Асоцијације пре две и по године. Били смо забринути. Тада ковид није дозвољавао окупљање а многи кудови су били пред гашењем. Донели смо одлуку да финансијски помогнемо друштва и да с новим народним ношњама додатно мотивишемо децу за фолклор“, рекао је Гујон и додао да је Управа помогла 106 културно-уметничких друштава широм Европе.

Фото: Copyright_Lazar_Certic_Uprava

„Тако смо заједно превазишли тешке тренутке и тада сам видео колико је фолклор једна велика породица са својим проблемима и неспоразумима као у свакој породици али која зна да буде солидарна и уједињена кад је пред изазовима“, истакао је Гујон.

Он је захвалио учесницима што чувају српску културу и идентитет. „Где год се игра Ужичко коло или Моравац, где се чује српски језик, ту је присутан српски идентитет“, поручио је Гујон.

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре