Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају и улози медија у повезивању и умрежавању матице, дијаспоре и Срба у региону. Конференција „СПОНА 2021 – медији и дијаспора“ организована је у сарадњи Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Срба и Србије „Корени“ и Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, а уз подршку Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону АП Војводине.

Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине

Сам назив конференције „СПОНА – медији и дијаспора“ говори о томе колико је важно сусретање, повезивање, размена искустава и разговор о темама које су актуелне и значајне за Србе, како у региону, тако и за целу дијаспору. Покрајинска влада је Фонду за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону доделила нове надлежности, тако да се од јануара ове године и званично бавимо сарадњом са Србима у региону. Чињеница да су Скупштина АП Војводине и Покрајинска влада прошириле надлежности Фонда, који постоји од 2006. године и који се бавио искључиво програмима од значаја за популацију избеглих и расељених лица, говори о томе да су институције Републике Србије препознале потребу да се и са нивоа покрајинских институција та сарадња унапреди и пружи подршка Србима у земљама региона“ – поручио је Душко Ћутило.

Први од јавних позива, који је Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону расписао и реализовао, односи се на подстицање јавног информисања на српском језику у земљама региона. За ту намену издвојено је 8.000.000 динара. Осим овога издвојено је и 26.000.000 динара за програме организација и институција Срба у региону. Фонд је, након земљотреса који је погодио Банију, пружио подршку људима чији су објекти оштећени или уништени у Петрињи, Глини, али и у Костајници у Републици Српској. За ту намену Покрајинска влада је издвојила 18.000.000 динара. За ученике, који наставу похађају на српском језику и ћириличном писму у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији у Хрватској, Фонд је издвојио 5.000.000 динара.

Николина Милатовић Поповић, помоћница директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону пружа подршку медијској делатности, коју реализује кроз конкурсе у области комуникација. Чињеница да се говори о посебној области сведочи о томе да је уочена могућност припадника дијаспоре и Срба у региону, да путем медија у иностранству и различитих видова информисања допринесу националној самобитности у најширем смислу. С друге стране, путем овог специфичног канала комуникације наших људи у иностранству ка страној јавности, шире се и поруке које шаље наша јавна дипломатија. За ову област, од стране Управе одобрен је укупно 51 пројекат, у износу од 15.210.000 динара.

„Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, али и Министарство културе и информисања, Покрајински Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, сваке године опредељују подршку за медије и медијску делатност српских удружења у иностранству и то је посебно значајно. Ово наглашавам зато што је овде реч о једином расположивом, редовном извору финансирања за подизање у етар медијских садржаја у чијем је фокусу интерес српског народа и државе. Економска одрживост овако опредељених медија долази касније, уз посвећени и дуготрајан рад и упорну борбу са популарним садржајима, којима је једини критеријум број кликова.“ – истакла је Николина Милатовић Поповић.

С друге стране, медијски закони, информисање српских грађана који живе ван Републике Србије препознају као сегмент јавног интереса, а информисање српског народа који живи ван Републике Србије је законом предвиђена обавеза за јавне медијске сервисе.

„Недавно смо у Новом Саду на ову тему разговарали са представницима 40 завичајних удружења које је окупио Покрајински фонд. Замолили смо их да  пренесу даље. Данас знамо да се Српски глас далеко чује. Искуство које смо стекли, говори нам о снази српске заједнице у виртуелном и реалном свету, о начину на који информација путује, одјекује и како се враћа. Квалитетна и константна двосмерна комуникација је најзначајнија.“ – поручила је помоћница директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Сања Лакић, народна посланица и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону

„Задовољство ми је што данас можемо да говоримо о једној важној теми, која све више добија на значају у нашој земљи. То је тема српске заједнице, сваког Србина и сваке Српкиње, где год да они да живе. Такође, потребно је истаћи значај медија и уопште информација о њиховом животу који је ван Републике Србије. Улога медија у овој области је вишеструка. Пре свега, она је инфомативна и захваљујући различитим чланцима и доброј комуникацији са медијима ми можемо да представимо различите јавне позиве, које имамо као институција. Можемо да дођемо брже до наших циљних група и важно је да медији информишу о једном овако великом пројекту, највећем до сада, који спроводи Влада Републике Србије. У години која је срушила цео свет на колена, ми смо определили највећи буџет за пројекат „Срби за Србе у региону“ и по први пут смо одвојили чак 73.900.000 динара за 80 стипендија, за сваког оног Србина и Српкињу из региона, који жели да дође у своју матицу, у своју кућу, и да се школује на нашим универзизетима.“ – рекла је народна посланица и чланица Одбора за дијаспору Сања Лакић.

Како је нагласила народна посланица, није то једини пројекат који спроводи Република Србија. Ту је и низ пројеката који спроводе различите институције. Један од њих је и пилот пројекат, који би требало да оснажи наш народ у региону у области привреде и пољопривреде. Преко Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону обезбеђене су субвенције. Такође, у сарадњи са Фондом за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, ове године је за децу из региона организован „Летњи камп за српску децу“ из Босне и Херцеговине и Хрватске.

„Улога медија је велика, због тога што могу да буду један равноправан субјекат у пројектима који имају историјску ноту. Верујем да је пројекат „Мини Шенгена“, односно „Отвореног Балкана“ лек за овај регион. То је пројекат у који медији могу да удахну додатни живот и да доиста и народ схвати да је то и нада и одговорност и велика обавеза за све земље потписнице и да представља једну нову историјску прилику.“ – истакла је Сања Лакић.

Слична вест

Стицање држављанства пријемом

Најједноставнији начин за стицање држављанства Републике Србије за све припаднике српског народа са територије Републике …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре