У фокусу
Фото: Зоран Петровић, НИТРА

ИКТ индустрија и вештачка интелигенција од суштинског значаја за развој економије Републике Србије

Министарка др Јелена Беговић говорила је на панелу Web Summit-а у Лисабону на тему глобалних перспектива на технолошке регулативе различитих држава. На овом панелу је говорила заједно са државним секретаром за дигиталну економију Републике Зеленортска Острва, Педром Нуњом Алвесом Фернандесом Лопесом.

„На панелу смо имали прилику да прикажемо тренутну стање технологије и њеног развоја у Републици Србији, а пре свега када је у питању ИКТ индустрија и вештачка интелигенција. Приказали смо како се технологија код нас развијала у последњих пет година, шта је то држава стратешки улагала и урадила како бисмо у 2023. години дошли до стопе годишњег раста извоза ове индустрије од скоро 40 одсто. У питању је изузетно брз раст који је од суштинског значаја за развој економије Републике Србије, а до овог раста је дошло због стратешких одлука државе да на неки начин интервенише и помогне овој индустрији да се развија“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка је на панелу истакла значај бројних иноватора из Републике Србије који су део стартап екосистема наше земље, а који се такође налазе у Лисабону на Web Summit-у.

„Преко 350 учесника на Web Summit-у у Лисабону је из Републике Србије и то говори колико је стартап заједница снажна у нашој држави и заинтересована да се повеже са глобалном стартап заједницом“, казала је министарка др Беговић.

Акценат током панела био је на проблематици успостављања регулативе која се тиче даљег развоја вештачке интелигенције.

„Такође, било је речи о вештачкој интелигенцији која се тренутно налази у фокусу на глобалном нивоу и о томе шта радити са правном регулативом и етичким смерницама у пољу вештачке интелигенције, како бисмо са једне стране омогућили развој, а са друге стране ипак и неку врсту контроле њеног развоја. Велико питање је да ли регулативу треба дефинисати на глобалном нивоу или на нивоу појединачних држава, па смо и о томе доста говорили с обзиром на то да мора да постоји известан оквир њеног даљег развоја“, закључила је др Јелена Беговић.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре