У фокусу
Фото: Савез Срба у Италији

Савез Срба у Италији мост који спаја матицу и расејање

Поред хуманитарног рада и несебичне помоћи матици, очување српског језика, ћириличког писма, културе, традиције и идентитета, представљају само један део активности које спроводи Савез Срба у Италији.

У разговору са Лидијом Радовановић, председницом Савеза Срба у Италији желели смо да се упознамо са радом Савеза и да препознамо потребе српске заједнице у Италији. У наредним данима покушаћемо да вам представимо и да вас упознамо са Савезом Срба у Италији.

На самом почетку да ли можете да нас упознате са Савезом Срба у Италији, када је основан, колико удружење окупља и шта су циљеви Савеза?

У сали Српске православне црквене Општине „Свети Спиридом Чудотворац“ у Трсту, 19. априла 2015. године формиран је Савез Срба у Италији и изабрано је десеточлано Председништво. Први председник Савеза Срба Италије је био Душан Алексић из удружења „Слога“ Вићенца и Басано дел Грапа који је остао на тој функцији до 07. маја 2023. године и има велику заслугу што се тиче формирања и досадашњег опстанка самог Савеза.

Савез Срба у Италији је настао са циљем да наша дијаспора у Италији буде јединствена у настојању да сачува свој национални идентитет чији су носиоци светосавље, српски језик, ћириличко писмо, фолклор, обичаји српског народа из разних крајева, Срба који су емигрирали у Италију након распада Југославије. Преносећи очувани национални идентитет на младе генерације, Срби опстају као народ и ван своје матице.

Фото: Савез Срба у Италији

Савез сачињавају српска удружења која имају те исте циљеве. Удружења су настала у местима где је било активних појединаца који су успели да окупе своје земљаке око тих вредности и да се организују. Нека постоје годинама, нека су новијег датума, а нека су престала да постоје. Удружењима која су опстала заједничко је дружење, организовање наставних пунктова српске школе, хуманитарне акције у корист појединаца и група, организовање спортских такмичења, књижевних вечери, концерата, изложби, излета.

Савез тренутно броји дванаeст удружења из 4 северне регије Италије. Циљ и амбицијa Савеза је да обједини удружења која постоје на целој територији Републике Италије.

 1. „Вук С. Караџић“ – Трст
 2. „Градити будућност“ – Тревизо
 3. „Дуга“ – Монтекио
 4. „Јелек“  – Арзињано
 5. „Круна“  – Скио
 6. „Младост“ – Лониго
 7. „Никола Тесла“ – Удине
 8. „Понтес Мостови“ – Трст
 9. „Свети Сава“  – Валдањо
 10. „Слога српске дијаспоре“ –  Удине
 11. „Слога“  – Вићенца и Басано дел грапа
 12. „Тамо далеко“ – Брунико  

Савез подржава, повезује и подстиче удружења на заједничко учешће у манифестацијама, која на тај начин постају масовнија и рапрезентативнија.

Фото: Савез Срба у Италији

У недељу 7. маја 2023. у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту одржана  је 8. редовна и изборна Скупштина Савеза Срба у Италији.

Чланови Савеза су се ујутру окупили у Храму Светог Спиридона чудотворца где је након литургије одржан парастос за невино страдале у трагичном догађају у Београду и Младеновцу.

Након тога приређен је дочек у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту где су се присутни уписали у књигу жалости.

Пре отварања скупштине присутне су поздравили и пожелели срећан рад протојереј-ставрофор Рашко Радовић, генерална конзулка Ивана Стојиљковић и председник Српске православне црквене општине из Трста Златимир Селаковић.

Скупштина је за нову председницу Савеза Срба у Италији изабрала Лидију Радовановић из Трста испред удружења Понтес-Мостови.

За потпредседника је изабран Душан Алексић испред удружења Слога Вићенца и Басано дел грапа. За секретара Јелена Глишић из Вићенце испред удружења Градити будућност из Тревиза, као и помоћни секретар Николина Ђорђевић из Трста. За благајника је изабран Мирослав Васић из Удина испред удружења Слога српске дијаспоре.

Основан је нови Управни одбор и изабрани су и референти за поједине области:

 • референти за спорт Дејан Цвејић из Трста и Бобан Петровић из Скиа,
 • референт за културу Никола Сандић из Трста,
 • референти за фолклор Стефан Марјановић из Трста и Магдалена Јовановић из Лонига.

За надзорни одбор су изабрани Стојан Новаковић из Валдања и Игор Миловановић из Арзињана. На скупштини је било присутно 30 делегата из 11 српских удружења.

У наредном тексту писаћемо о активностима Савеза Срба у Италији.

Будите са нама, наставиће се…

Аутор: Иван Илић

Фото: Савез Срба у Италији

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре