У фокусу
Ministarka dr Begović
Фото: Дарио Константиновић, НИТРА

Институти и истраживања кључни за будућност Србије

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са амбасадором Републике Кипар у Србији Њ. Е. Деметриосом А. Теофилактом у згради Владе Републике Србије.

Током састанка, Њ. Е. амбасадор Теофилактос истакао је важност подршке Кипра Србији у њеном развоју и напретку, истичући: „Важно нам је да станемо уз Србију“. Он је такође нагласио кључну улогу академије и истраживача у будућности и потребу за појачаном сарадњом између научника Кипра и Србије како би се омогућио лакши приступ фондовима за истраживање. „Суштина будућег развоја ће бити институти и истраживања“, додао је амбасадор, наглашавајући важност враћања врхунских научника у Србију.

Министарка Беговић је у свом обраћању нагласила потребу за убрзањем потписивања Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Републике Кипар, при чему је истакла да у меморандум обавезно треба укључити и науку. Она је такође истакла значај БИО4 Кампус пројекта као места које ће привући најбоље научнике из дијаспоре да се врате у Србију и раде у идеалним условима.

На састанку је поменута и кандидатура Србије за Expo 2027. коју је амбасадор рекао да ће Кипар подржати.

Састанак је био плодоносан и у разматрању начина за јачање сарадње између Кипра и Србије у области науке, технолошког развоја и иновација, чиме ће обе државе бити на добитку.

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре