У фокусу
Фото: facebook/kulturnicentarsrbije

Изложба „Наша историја, наша сећања“

Путујућа изложба посвећена сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. и сећању на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату одржана је од 22. септембрта до 13. октобра у Српском културном центру у Паризу.

Протекао је један век откада је пробој Солунског фронта омогућио савезничким трупама Источне армије, напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобађање Србије, тешко страдале у рату. Осећања која буде беседе о ослобађању Србије од страна Источне армије, са француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, које чувају многи српски градови. И након сто година, много је српских породица које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француског института у Србији и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 2018. и биће представљена на друштвеним мрежама Француског института. Многа од њих уврштена су у ову изложбу.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Mission du centenaire (Париз) и Schneider Electric Србија, у сарадњи са градским управама, архивима и музејима градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, и Зајечар.

Реализација : Жан-Батист Кузан (концепт), Соња Филиповић (координација), Јасмина Константиновић (дизајн).

Стручни саветници : Александра Мирић, архитекта конзерватор (Ниш) / сарадница на пројекту прикупљања и обраде сведочанстава, Станислав Сретеновић, историчар, научни саветник при Институту за савремену историју (Београд) / саветник за историјска питања, аутор текстова за паное 2-6 , уредник текстова о ослобођању градова

Извор: www.ccserbie.com

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре