У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

Креће енергетска санација најстарије школе у Ужицу

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је данас Ужице, где је присуствовала потписивању уговора за енергетску санацију „Прве основне школе краља Петра II“ у том граду. Током посете Ужицу министарка је учествовала и на трибини посвећеној информисањ уграђана о субвенцијама које држава даје за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима и разговарала са привредницима о улагањима у дистрибутивну мрежу.

„Пројекат енергетске санације најстарије школе у Ужицу, која идуће године слави 140 постојања, вредан је укупно 66 милиона динара. Средства су обезбедили Министарство и локална самоуправа, а додељена су путем јавног позива. Потписан је уговор и радови на енергетској санацији треба да почну наредних дана. То ће омогућити да укупно више од 1.200 ученика и наставника у овој школи имају боље услове за рад, а да се потрошња енергије смањи за око 40 одсто“ рекла је министарка.

Фото: Емилија Јовановић

Она је истакла да се рационалнијом потрошњом енергије истовремено смањује и емисије штетних гасова и чува животнa срединa. „Желим да истакнем да водимо рачуна и о најмлађима у нашем друштву. Министарство и локална самоуправа заједно ће спровести и енергетску санацију вртића „Невен“ у Ужицу, пројекат вредан више од 27 милиона динара, за који су такође обезбеђена средства на јавном позиву. Укупно у протеклих шест година, Министарство и Град Ужице су уложили у енергетску ефикасност око 420 милиона динара, укључујући јавне објекте и субвенције за грађане, и те инвестиције ће се наставити и у наредним годинама“, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић у Ужицу је учествовала и на првој од 10 планираних трибина у оквиру сарадње Министарства рударства и енергетике и пројекта „Боља енергија”, на којима се грађани информишу о користима од повећања енергетске ефикасности, процедури пријављивања за субвенције које додељује држава, као и о олакшицама за електричну енергију, гас и топлотну енергију. У наредних месец и по дана предвиђено је да се трибине одрже и у Пироту, Ваљеву, Београду, Косјерићу, Смедереву, Нишу, Новом Пазару, Крагујевцу и Зајечару.

Фото: Емилија Јовановић

Она је истакла да су предности спровођења мера енергетске ефикасности више струке у погледу смањених финансијских трошкова, смањене потрошње енергије, дужег животног века објекта, угоднијег и квалитетнијег становања и заштите животне средине.

„Субвенције у последњем јавном позиву иду до 50 одсто за једну, односно до 65 одсто за пакет мера, односно повећали смо и износе субвенција у односу на претходне јавне позиве. Ако се определите за замену прозора и врата можете уштедети око 20 одсто енергије потребне за грејање, а 30 одсто бољом изолацијом спољних зидова. Постављањем соларних панела можете задовољити део потреба за електричном енергијом у домаћинству и тако смањити рачуне, док се заменом котлова енергетски ефикасним котлом на биомас уштеди око 30 одсто горива потребног за грејање“, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је поручила да је најјефтинија енергија она која се не потроши, и да енергетском ефикасношћу не само што боље управљамо кућним буџетима, него и чувамо наше ресурсе и штитимо животну средину и напредујемо ка већој енергетској независности.

Фото: Емилија Јовановић

Министарка је данас обишла и новоизграђену трафо станицу Ужице 2, у коју је „Електродистрибуција Србије“ уложила 488 милиона динара. Овај објекат ћe до краја године бити прикључен на мрежу и обезбедиће сигурније и поузданије напајање за 70.000 становника Ужица. До сада се цео Град Ужице напајао само из једне трафо станице, Ужице 1, изграђене 1974, а новоизграђена трафо станица обезбедиће резервно напајање за цео конзум Града Ужица приликом кварова, као и планских радова.

Посету Ужицу министарка је завршила разговором са привредницима и мештанима из села Узићи код Ужица, о инвестицијама и активностима на превентивном и текућем одржавању мреже које спроводи „Електродистрибуција Србије“, које треба да доведу до отклањања проблема у напајању електричном енергијом на овом подручју.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре