У фокусу
Фото: Министарство унутрашњих послова

Одржан министарски форуму у оквиру иницијативе „Појас и пут“

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић истакао је данас да је у претходним годинама Република Србија ојачала и унапредила своје капацитете и знатно унапредила систем смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама и из позиције земље примаоца помоћи, постала велики пружалац помоћи.

На онлајн Министарском форуму за међународну сарадњу у оквиру иницијативе „Појас и пут“ у области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама 2023, министар Гашић је указао да Сектор за ванредне ситуације континуирано указује на значај смањења ризика од катастрофа и спремност за реаговање на последице катастрофа, заштите и спасавање људи, као и добара.

„У времену савремених изазова и катастрофа са све већим последицама, које су раније биле само део најсложенијих сценарија, неопходна је сарадња са другим земљама и максимално пружање међусобне помоћи, у зависности од расположивих капацитета, јер никада не знамо када ћемо се и сами наћи у ситуацији да нам затреба помоћ са стране“, нагласио је министар Гашић.

Фото: Министарство унутрашњих послова

Истакао је да је пуно примера који говоре у прилог храбрости, опремљености и обучености српских спасилачких тимова, као и примера који говоре о солидарности и спремности државе Србије да пружи помоћ где год и коме год је потребна.

„Само ове године, након катастрофалног земљотреса који је 6. фебруара 2023. године погодио Републику Турску и Сиријску Арапску Републику, одмах пошто је Република Турска упутила захтев за међународну помоћ, Република Србија је понудила и послала Специјалистички тим за претрагу и спасавање из рушевина. Такође, током протеклог лета, МУП је упутио три тима за гашење великих пожара на отвореном у Грчку, у којој су катастрофални пожари однели више од 20 живота“, изјавио је министар Гашић.

Фото: Министарство унутрашњих послова

Нагласио је да су Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Министарство за ванредне ситуације Народне Републике Кине, 17. октобра ове године, закључили Меморандум о сарадњи у области смањења ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама, којим се омогућава ефикаснија сарадња две државе у области превенције и реаговања у ванредним ситуацијама.

„Јачање партнерстава и размена идеја и знања између различитих земаља које деле исте ризике, може допринети овим сложеним и захтевним процесима и пружити идеје и решења за сваки изазов који је пред нама. Другим речима, морамо да учимо из искуства и поделимо знање са другим земљама како бисмо изградили отпорније друштво. Неопходно је да радимо заједно на конкретним активностима за смањење ризика и рањивости, да имплементирамо и унапредимо систем раног упозоравања, са фокусом на подизање јавне свести и едукације о катастрофама“, истакао је министар Гашић.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре