У фокусу
Илустрација: www.serbia.travel

Отварање изложбе „Експедиција ЗОК 1920. ископавања Народног музеја у Београду“ , 27. април 2023. година

У четвртак, 27. априла са почетком у 19.00 часова, у Малој галерији Народног музеја Србије, отвара се изложба “Експедиција ЗОК 1920. ископавања Народног музеја у Београду” посвећена историјату, научном доприносу и реконструкцији првих систематских археолошких истраживања праисторијског локалитета Градина у селу Зок.

Археолог Јован Д. Митровић, својим узорним и детаљним анализама вишеслојно важног локалитета, пружа увиде у историјске и друштвено-политичке околности археолошких истраживања у селу Зок у мађарској Барањи, ревалоризује активности археолога Душана Ђ. Карапанџића, истражујући археолошки материјал који Народни музеј Србије чува и излаже његовом заслугом. Поред неоспорне научне основе која стоји иза иницијативе овог истраживања, аутор разматра и могућност културног реваншизма, имајући у виду да су збирке Народног музеја аустроугарским гранатирањем 1914. године биле тешко оштећене, као и тактичке потезе актуелне политичке ситуације која је присуством у Барањи рефлектовала незадовољство исхода Тријанонског споразума.

У оквиру изложбе, истакнуте су заслуге археолога Душана Ђ. Карапанџића, који је истраживши површину од 585 м², пронашао преко 3.000 значајних археолошких налаза од керамике, кости и камена. Посебан допринос аутора изложбе Јована Д. Митровића, огледа се и у типолошкој и интерпретативној обради археолошких налаза који су након више од сто година целовито обрађени и на овакав начин представљени, захваљујући чему ће наши посетиоци бити у прилици да виде неке од најважнијих сведока баденске, вучедолске и винковачке културе бакарног и бронзаног доба.

Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 25. маја 2023. године.

Извор: www.serbia.travel

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре