У фокусу
Фото: www.pks.rs

Почео „Space week“ – свемирске и авиотехнологије из Србије на изложби у Дубаију

Српски иновативни производи – симулатор за астронауте, дронови, делови за авионе и летелице, као и друге високотехнолошке иновације пред посетициома су друге тематске недеље Светске изложбе „Експо 2020 Дубаи“ посвећене свемиру (Space Week) која је почела данас и траје до 22. октобра. Србија ће се ове недеље представити и на сајмовима „Gitex“ и  „Gitex Future Stars“, а наша достигнућа на свим овим манифестацијама промовише делегација од око 120 привредника.

„Са нама у Дубаију је 27 фирми металског, електро и ИТ сектора које се баве свемирским и авио технологијама, производњом “мини” сателита (CubeSat), као и технолошко-иновативни стартапови и привредна друштва у области развоја и истраживања. Имају одличну прилику да представе своје иновативне производе и договоре заједничке послове са компанијама из целог света“, истиче Ана Раичевић, секретар Удружења за металску индустрију Привредне коморе Србије.

Свемир, по њеним речима, није тема коју бисмо у првом тренутку повезали са привредом Србије, али интересовање за „Space week“ и велика привредна делегација која борави у Дубаију јасан су знак да постоји потенцијал за даљи развој у области свемирских технологија.

Привредници који учествују на другој тематској недељи данас су посетили Бизнис хаб ПКС у Дубаију где су се упознали са условима пословања у УАЕ, процедурама и могућностима оснивања компанија.

„Сигурна сам да ће наши привредници искористити прилику да бесплатно користе услуге Бизнис хаба ПКС за организацију пословних састанака, презентација и договарање нових послова. У Слободној зони Дубаија где је смештен и овај хаб послује 4.000 компанија из различитих сектора, што је још једна од предности за наше фирме“ додала је Раичевић.

Наступ на Светској изложби у Дубаију привредници виде као велику шансу и додатни импулс интернационализацији пословања.

Марија Драговић, директорка компаније „Wing“, која се бави производњом делова за авијацију и ветропаркове, каже да је наступ на тематској недељи „Свемир” одлична прилика за проналажење нових пословних партнера, обзиром да је фирма 90 одсто извозно оријентисана. “Бити део делегације Србије у Дубаију је прилика да промовишемо компанију бројним иностраним посетиоцима, као и да се представимо Азијском тржишту, са којим нисмо раније сарађивали”, истиче Драговићева.

Компанија Pink Research and Development Centar представља дронове ИKА-20 и ИKА-01, носивости 20 килограма и један килограм који су намењени различитим специјалним мисијама, попут гашења пожара, транспорт медицинског материјала и опреме. „Дронови су пројектовани и произведени у нашој компанији. Желимо да  интернационално представимо компанију и наше производе и повежемо се са клијентима“, рекла је Тијана Петрашиновић Милета, директор компаније.

У Дубаију је данас почео и сајам „GITEX“, највећи технолошки догађај у  региону Средњег истока и Северне Африке, а своја достигнућа и иновације у области ИКТ показаће 11 компанија и институција из Србије.

Уз подршку Владе и Привредне коморе Србије шест наших стартапа добило је прилику да учествује на „GITEX Future Stars 2021“ –манифестацији посвећеној развоју стартапа. Сви стартапи имају могућност да се пријаве и за „Супернова изазов“ где ће најбољи бити награђен са чак 200.000 долара.

„Експо 2020 Дубаи“ одржава се под слоганом: „Повезивање умова, стварање будућности“ од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а учествују 192 земље. Очекује се да ће се током шест месеци трајања изложбе у Дубаију представити више од 1.000 компанија из Србије.

Подршку домаћим компанијама обезбедили су Генерални секретаријат Владе Србије, Привредна комора Србије, Развојна агенције Србије.

Изовр: www.pks.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре