У фокусу
Фото: screanshoot/www.pks.rs

Пословни атлас Србије за јачу сарадњу са дијаспором

Завршено је 90 одсто радова на изради презентације “Пословног атласа Србије и дијаспоре” и он би требало да буде представљен у децембру, речено је на онлајн конференцији у Привредној комори Србије(ПКС) на којој је представљен Претраживач инвестиционих прилика и партнера “Пословног атласа Србије и дијаспоре”.

Платформа “Пословни атлас Србије и дијаспоре” развија се у оквиру Лink Up! Serbia II пројекта, који финансира Аустријска развојна сарадња, а имплементира Међународни центар за развој миграционих политика (ИЦМПД) у сарадњи са Привредном комором Србије.

Бојан Станић, помоћник директора Сектора за интернационализацију Привредне коморе Србије рекао је да ће Пословни атлас Србије повезивати привреднике из Србије са заинтересованим привредницима и инвеститорима из дијаспоре, како би остваривали пословне пројекте и улагали у нашу земљу.

“За сада платформа је намењена само дијаспори са немачког говорног подручја и обухвата Немачку, Аустрију и Швајцарску. Касније ће се радити платформа и за друге земље, пре свега тамо где има много људи из српске дијаспоре, пре свега САД и Аустралију”, рекао је Станић.

Он је навео да на платформи предлоге за пословну сарадњу могу остављати локалне самоуправе, али и појединци који имају пословне идеје, а немају новца да их остваре. Они би, каже Станић, своје пројекте остваривали уз помоћ инвеститора из дијаспоре.

До сада је кроз пројекат Link Up! Serbia II идентификовано 80 инвестиционих прилика од којих 76 у Србији, а четири у региону.

Све информације о предлозима за инвестиције и о потенцијалним инвеститорима могу се наћи и у Пословном хабу дијаспоре, као централној координационо-информативној тачки, који је формиран у оквиру сарадње ПКС и ИЦМПД.

Саветник министра Бранислав Пејчић истиче да Министарство привреде стално ради на унапређење инвестиционих услова у Србији, с циљем привлачења и задржавања инвеститора у нашој земљи.

Он каже да је преко Министарства у последњих шест година стигло преко 3,5 милијарди евра инвестиција које је омогућило запошљавање 58.000 радника.

“Србија је актрактвина инвестициона локација, најатрактивнија у региону, због пакета државне помоћи који инвеститори добијају”, изјавио је Пејчић.

Наглашава да је посебно поносан на чињеницу да су се неки страни инвеститори враћали у Србију по четири или пет пута ради нових инвестиционих пројеката.

“То је најбоља порука нашој дијаспори коју охрабрујем да дође у Србију. Дијаспори бисмо желели да представимо конкретне програме, посебно бесповратна подстицајна средстава, пре свега у производњи, и развијен правни систем који штити права инвеститора”, рекао је Пејчић.

Додао је да поред производње постоје посебни подстицајни програми и за пољопривреду и туризам.

На конференцији је констатовано да Србија већ тридесетак година покушава да привуче инвеститоре из српске дијаспоре, али без успеха, а потенцијал је, како је речено, изузетно велик. Само кроз дознаке у Србију уђе 10 одсто више новца него кроз стране инвестиције.

Тај новац који иде родбини и пријатељима за личну потрошњу, а ако успемо да приволимо људе да инвестирају у отаџбину,  оствариваће приход и запошљавати људе у Србији, речено је на конференцији.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре