У фокусу
Фото: Дарко Поповић

Гојковић поводом дана општине Кладово: Србија постала много боље место за живот и пожељна дестинација за инвеститоре

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је данас Свечаној седници Скупштине општине Кладово поводом Дана општине који се обележава у знак сећања на ослобођење од турске владавине 26. априла 1867. године и истакла  да је Србија у последњих 11 година постала много боље место за живот и пожељна дестинација за бројне инвеститоре.

Поводом Дана општине, председнику Александру Вучићу додељено је признање почасног грађанина Кладова, које је као лични изасланик примила потпредседница Владе Маја Гојковић.

На свечаности у Кладову, Гојковић је истакла да је и ово и сва друга признања која је председник Србије заслужено добио широм наше земље, доказ да Србија уме да препозна и да цени све што је он урадио за свој  народу и државу.

„Пре само 11 година, Србија је била земља бременита вишедецeнијским запостављеним и нерешеним проблемима у готово свим областима друштва. Да њихово решавање неће бити лако, знали смо од почетка. Захваљујући на првом месту неисцрпној енергији нашег председника, у веома кратком времену Србија је постала много боље место за живот и пожељна дестинација за бројне инвеститоре“, рекла је Маја Гојковић.

Према њеним речима, позитивне тектонске промене, које су се десиле у сваком делу земље, видљиве су и на подручју Кладова и околине, подручја од великог историјског, културног и сваког другог значаја за нашу државу.

Фото: Дарко Поповић

„О тој важности говоре и бројни културно-историјски споменици, као што су стубови Трајановог моста и Трајанова царска табла, манастир Манастирица, тврђава Фетислам, сада обновљена и у пуном сјају, као и природне лепоте које окружују Кладово, међу којима доминира Национални парк Ђердап, туристички бисер овог дела Европе“, додала је Гојковић.

Подсећајући да су богата историја и јединствена туристичка понуда, које красе Кладово кроз читаво његово постојање у протеклој деценији употпуњени развојем и других области битних за функционисање једног града, Гојковић је рекла да је изузетно важно и овде и у другим деловима наше земље што су економски и инфраструктурни напредак пратили развој културног живота и образовања, јер су носиоци одговорне политике свесни да се само на тај начин може истински побољшати квалитет живота у локалној заједници.

„ Ревитализација градова и општина широм Србије је процес који траје, али чије резултате можемо јасно сагледати у сваком његовом сегменту. За мене, као министра културе, посебно је значајна децентрализација културног живота, која је међу стратешким приоритетима развоја. Доследно спровођење концепта равномерне доступности културних садржаја свим грађанима, доказ је да за нас не постоје мале и велике средине“, указала  је Гојковић.

Министарка културе је истакла да су бројни културни прегаоци и ствараоци и у Кладову и свим другим местима у Србији, само потврда да су у њима уметничка креативност и плодотворност подједнако присутни као и у великим културним центрима.

„То сам се уверила и овде данас, обилазећи установе културе. Вишенаменски Центар за културу и библиотека у оквиру њега, пример су како треба да функционише установа која је централно место културног живота у локалној средини“, закључила  је Маја Гојковић.

Фото: Дарко Поповић

Изражавајући уверење да ће отварање Кладовског града – Фетислама дати још један подстицај развоју културе и туризма у овом крају, на добробит Кладова и читаве Србије, Гојковић је у име председника Републике захвалила за драгоцено признање и честитала Дан општине свим грађанима Кладова.

Гојковић ће у оквиру посете Кладову обићи и Археолошки музеј “Ђердап” а потом ће са председником Републике Србије, члановима Владе, представницима ЕУ и локалне самоуправе присуствововати свечаном отварању обновљене тврђаве Фетислам  и Летње позорнице у Кладову.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре