У фокусу
Фото: НИТРА

Србија представила технолошке иновације на Hi-Tech сајму у Шенжену

У организацији Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, у сарадњи са Привредном комором Србије, технолошко-иновативна заједница Републике Србије је ове године по први пут наступила на најпрестижнијем технолошком сајму у Азији – Hi-Tech Fair у Шенжену (Кина), у граду препознатом као силиконска долини Кине, и једном од светских центара за иновације у којем послују чак 32 једнорога од укупно 300 које Кина тренутно броји.

 Српску делегацију су чинили државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић,  помоћник министра за иновације, технолошки развој и трансфер технологија Владимир Радовановић, као и директори сва четири Научно-технолошка Парка у Републици Србији (Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак), заједно са технолошким фирмама: Coming и Canandi из Ниша, АТАР из Новог Сада, Савема и Замба из Чачка, iNLoodis, MatchIT и Agile Dynamics Tech из Београда, као и компанија MIND Group из Крагујевца.

Фото: НИТРА

У току боравка, делегација Републике Србије имала је прилику да на штанду Републике Србије прикаже своја иновативна решења која су привукла велики број посетилаца сајма, као и да презентује потенцијале за инвестирање и институционалну сарадњу иновативних и научних платформа Србије са Кином, као једна од 30 земаља широм света.

Захваљујући локалној влади града Шенжена, наша делегација је имала и ту прилику да током сајма обиђе и седишта неких од најпознатијих и најиновативнијих компанија у Кини, попут – Huawei (lider у области телекомуникација), BYD (светски бр. 1 произвођач електричних аутомобила) и Ubitech (водећа технолошка компанија у области АИ и роботике). Такође, делегација је имала прилику и да посети и друге актере научне и технолошко-иновационе заједнице попут Harbin Institute of Technology (четврти рангирани за инжењерство у Кини и 38 у свету) са којим се разговарало и на тему заједничких научних и академских програма, Shenzhen Hi-Tech Industrial Park (SHIP), други по величини и БДП-у национални високо-технолошки парк Кине са којима се разговарало о сарадњи са Научно-технолошким парковима из Србије, као и да узме учешће на X-Lake Форуму 2023 који окупља и представља примере добре праксе у области вештачке интелигенције и паметних градова из земаља широм света.

Фото: НИТРА

„Поред остварених успеха на нивоу институционалне и државне сарадње, наши стартапови и њихова решења су остварили и прва повезивања са заинтересованим инвеститорима уз најављена и потенцијална отварање како канцеларија и даљег развијања производа у Кини, тако и даље заједничке сарадње на истраживању и развоју у Републици Србији“, закључио је проф. др Мирослав Трајановић који је предводио делегацију Републике Србије.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре