У фокусу
Фото: www.pks.rs

Србија регионални центар за америчке ИТ компаније

Србија је технолошки хаб региона Западног Балкана, лидер у развоју софтвера, вештачке интелигенције и паметних ИТ решења која се примењују у различитим секторима од финансија и енергетике до здравства и образовања. Компаније попут Мајкософта и Ен Си Ара (NCR) имају позитивна искуства у Србији, што је најбоља препорука новим америчким инвеститорима да улажу у српски ИТ сектор, порука је прве Виртуелне конференције о могућностима улагања САД у српску и економије Западног Балкана (Virtual Road Show). 

Како је истакнуто, размена услуга Србије и САД приближава се милијарди долара, док брзорастући и веома перспективан српски ИТ сектор, који запошљава више од 50 000 младих стручњака, представља одличну базу за развој аутсорсинг услуга и отварање развојних центара америчких, али и других европских и светских компанија.

Нема боље вести за будућност српске и економије целог региона, од  вести о интересовању  више од стотину америчких високотехнолошких компанија, присутних на данашњем онлaјн догађају, за  могућности сарадње са нашим  ИКТ сектором и потенцијале Србије као новог европског хаба у коме инвеститори из света не отварају само фабрике, већ у њега селе и своје развојне центре, рекао је Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије на отварању конференције. Признати стручњаци, врхунска софтверска решења и производи, подстицаји за улагање истраживање, развој и иновације, само су део великог пакета који смо представили  и који су наш улог за нова пословна  партнерства  и овде у Србији, на отвореном Балкану, и на великом америчком технолошком тржишту, додао је Ђурђевић.

„Однос САД и Србије јачи је него што је био годинама уназад и стално се побољшава. Посебно сам поносан на нашу сарадњу у ИТ сектору. Србија je регионални лидер Западног Балкана у дигиталној трансформацији. Улагања Србије у високо образовање учинила су да млада, мотивисана и високо образована радна снага постане окосница српске трансформације у области дигиталне технологије”, изјавио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Фото: www.pks.rs

“Трговински односи САД и Србије су разнолики, шире се, развијају и пружају вишеструке користи како за Западни Балкан тако и за регион Европе. Технолошки сектор у Србији је динамичан и расте. Америчка технологија је у најбољој позицији да помогне Србији да изгради свој дигитални еко-систем”, додао је Дejвид Де Фалко, заменик помоћника америчког министра трговине за Европу и Евроазију. 

“Ова конференција је прва у низу планираних промотивних активности којима се приказују креативни потенцијали, иновативност и достигнућа наше ИКТ индустрије на америчком тржишту. Чињеница да америчке компаније у све већем броју препознају потенцијале српске ИКТ индустрије, уз рекордан раст извоза наших услуга у САД, довољно говори о томе да је Србија препозната као економски лидер који предводи регион ка бољој будућности“, рекао je амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. „Радујем се наставку успешне сарадње са Министарством трговине САД и Привредном комором Србије на реализацији активности из домена економске дипломатије, а посебно у години када заједнички славимо 140 година дипломатских односа Србије и САД”, нагласио је Ђурић.

На виртуелном догађају  на коме је учествовало више од 100 представника америчких компанија, пословних асоцијација и државних институција, представници Мајкрософта Србија, Владе Србије, Министарства трговине САД, Трговинског одељења Амбасаде САД у Србији (U.S Commercial Department) и Развојне агенције Србије, истакнуто је да се Србија налази на 53. месту међу 131 економијом обухваћеном Глобалним индексом иновација (ГИИ), који рангира светске економије према њиховим иновационим капацитетима.

Такође, према истраживању Академије за дигитализацију Естоније, Србија је заузела 14. место међу 144 земље по развоју информационе безбедности, борби против високотехнолошког криминала и заштити података.

Фокус Србије је на дигиталној трансформацији, иновацијама и развоју креативних индустрија, што представља одскочну даску за јачање сарадње са америчким компанијама, сагласни су учесници скупа. САД су 20. спољнотрговнски партнер Србије, укупна размена две земље за осам месеци 2021. године, вредела је 590 милиона америчких долара, тј. повећање од 12 процената у односу на исти период 2020. године, а покривеност увоза извозом је 88 процената.

Први „Virtual Road Show“ организовали су Трговинско одељење амбасаде САД у Београду и Привредна комора Србије уз подршку амбасаде Србије у САД и Амбасаде САД у Београду. 

Извор/Фото: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре