Фото: www.pks.rs

Српска привреда више извози у Словенију: Храна, фармација и ИТ најбоље послују

У Словенији је регистровано више од 2.000 компанија у већинском власништву правних или физичких лица из Србије. Српска привреда бележи снажан раст извоза у Словенију. Према новим подацима Статистичког завода Словеније у првих седам месеци ове године наше компаније су повећале извоз за 37 одсто у односу на исти период прошле године, односно са 324 на 445 милиона евра. Спољнотрговинска размена Словеније и Србије, упркос ковиду 19, у 2020. години остала је на сличном нивоу као 2019. године и износи више од милијарду евра.

Најбоља сарадња између две земље забележена је у пољопривредно-прехрамбреној и фармацеутској индустрији. Однедавно све је боља сарадња и у другим индустријама па тако на пример, српске ИТ фирме са својим ћеркама фирмама из Словеније веома добро послују на најзахтевнијим тржиштима. Треба напоменути да је прехрамбена индустрија и даље велики извозни потенцијал Србије и за ово тржиште“, истиче представник Привредне коморе Србије у Љубљани Никола Папак.

„У Словенији је регистровано више од 2.000 компанија у већинском власништву правних или физичких лица из Србије. Прошле године је са Словенијом трговало више од 4 400 српских компанија, а повећава се и број мањих компанија из Србије које своју прилику траже на словеначком тржишту. Укупна вредност српских инвестиција у Словенији достигла пола милијарде евра“, каже представник ПКС.

Словенија један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у нашој земљи, са уложених више од милијарду евра.

Извор/Фото: www.pks.rs

Слична вест

ИНЗБРУК: Трећа шетња сећања за Диану Будисављевић

У недељу, 27. августа 2023. године, у Инзбруку је одржана трећа шетња сећања за Диану …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре