У фокусу

Упознајте Малту са Марином SE01E02

И овог месеца настављамо причу о Малти

Ходајући улицама Валете не можемо, а да не приметимо црвене телефонске говорнице налик онима које данас можемо видети у Великој Британији. Поред тога, запажамо да се свуда говори енглески језик што нам говори да је Британски период имао значајан утицај у историји Малте. Британци владају Малтом од 1800. године до 1964. године када Малта проглашава своју независност.

Британци су дошли на острво као помоћ Малтезима да протерају Французе али у почетку нису били сигурни да ли да се задржавају на острву. Уговором из 1802. године у Амијену, је одлучено да се Малта врати Малтешким витезовима Светог Јована али локално становништво  није желело стару власт и захтевали су заштиту од Британаца.

Потпуну власт над Малтешким архипелагом, Британци добијају Париским уговором из 1814. године. Малта је тиме постала и одлична почетна тачка за експанзију Британаца на Исток.

Kроз ратове, Малта је била нераскидиво везана за Британију. Током првог светског рата, Малта је била станица за бригу о рањеницима са многобројним болницама па је стога добила назив „медицинска сестра Медитерана“.

Храброст и пожртвованост малтешког народа током другог светског рата, наградио је Kраљ ЏорЏ Пети који је становништву Малте доделио Џорџов крст за храброст. Историјат о ратовању најбоље можемо видети у тврђави музеју Ст. Елмо који се налази у подножју Валете.

После рата, становништво је желело независност и добијају је 21. септембра 1964. године. Британске снаге су коначно затвориле своје базе 31. марта 1979. године.

Kако је Малта била део Британске империје више од 150. година, већина закона, пословање и образовање су задржали њихов модел. Имала сам прилику да помогнем нашим људима из Србије да отворе фирму на Малти и да увозимо српски грађевински материјал и сусрели смо се са неким законима о увозу које само Британија и Малта користе. Односи између Малте и Србије су већ довољно неразјашњени да је такав увоз био заиста изазов.

Шетајући Валетом видећете називе кафића и ресторана који су типично Британски, на улицама се често могу видети британски брендови возила као што су Мини Морис, Бедфорд камиони и веровали или не становништво је подељено по навијању за фудбалске клубове, пола острва подржава Британке фудбалске клубове, а друга половина Италијанске. У Буджиби, на северу острва постоји музеј олдтајмера и знатан број Малтеза су и колекционари истих.

Енглески и Малтешки језик су равноправни и оба су у употреби. Деца у школама уче оба језика и често наша српска деца тако добро савладају језик да имају боље оцене од локалне малтешке деце.

Језик је семитског порекла, најсличнији је либанском и једини је семитски језик у Европској унији који се пише романским писмом али има речи и из француског, италијанског… Малтезима је драго када странци покажу интересовање да уче њихов језик па ћемо вас научити једну реч која се можда и најчешће користи „Bongu“, која се чита „Бонђу“ и значи Здраво или Добро јутро. Ова реч је очито настала из француског, а просто је неверотно да постоје и речи које се подударају са српским језиком, иако ова два језика немају исте корене. Неке од њих су:

Pjaneta – Планета

Sistema – Систем

Papoc – Папуче

Vulkan – вулкан

Familja – Фамилија

Аутор / Фото: Марина Стеванчевић

Слична вест

Бесплатна тура – Упознај Сомбор

Промо тура се организује у суботу 06.априла са почетком у 11 часова. Организатори: Игор Петровић, …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре