У фокусу
Фото: Нитра

Дигитализације државне управе, здравственог система и пољопривреде адути Србије

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, се на крају посете Њујорку састала са Хаолианг Хуом, замеником глобалног шефа УНДП и Иваном Живковић, директорком УНДП за регион Европе и ЗНД, a кључна тема разговора била је сарадња УНДП и Србије.

„Истакли смо колико је та сарадња до сада била успешна и корисна, колико за Србију, толико и за УНДП“, каже министарка др Беговић.

Министарка др Беговић додаје да су током састанка истакнути адути које Србија има као што је степен дигитализације државне управе, здравственог система, пољопривреде. Разматрано је и како Србија може да своје искуство и експертизу пренесе на друге земље које још нису на том нивоу дигитализације.

„Са друге стране гледали смо и који су то механизми које УНДП може даље да користи како би подржао даљи развој пре свега у смислу достизања циљева одрживог развоја, што је важно за даљи развој човечанства“, каже др Јелена Беговић.

Министарка др Беговић додаје да је још једна тема о којој је било речи, а у чему је Србија напредна у односу на друге земље – једнакост, односно бољи положај жена и девојчица.

Током састанка истакнут је успех Србије у погледу доступности образовања и проценту жена у науци, технологији, инжењерству и математици, по чему је Србија увек изнад неких светских и европских просека.

Министарка др Беговић је подсетила да је током поплава 2014. године и током пандемије ковида УНДП све време био уз Републику Србију и помагао нам.

„Мислим да ће ова сарадња тек да се интензивира, посебно сада у неким новим областима, као што су биотехнологија, изградња БИО4 кампуса, чиме УНДП може да помогне да Србија достигне циљеве одрживог развоја”, рекла је др Беговић.

„Имао сам заиста добру дискусију са госпођом Беговић, министарком науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и дотакли смо се многих тема. Знам да Влада Србије жели да развија Републику Србију у правцу друштва које се ослања на знање и иновације. Када узмемо у обзир овај циљ, већ се види прогрес који је ваша земља већ направила користећи дигитализацију да подржи економски развој. Причали смо и о томе како УНДП може да подржи циљеве националног развоја, приоритете Владе и како можемо да мобилишемо младе људе да учествују у процесу развоја државе и донесемо Европу у Србију, али и Србију у Европу”, рекао је Хаолинг Ху. Министарка др Јелена Беговић посету Америци наставља у Вашингтону, где ће имати састанке са саветницом за науку државног секретара Ентонија Блинкена, као и са представницима Светске банке и Атлантског савета.

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре