У фокусу

Како сарађују удружења из матице са удружењима из дијаспоре?

Председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ Иван Илић у оквиру активности Удружења, усмерених на повезивање и умрежавање удружења и организација дијаспоре и матице протеклог викенда посетио је Малту.

Као председник Удружења, које је оснивач портала „Огледало српско“, да ли нам можете рећи колики је значај за Удружење посета нашој дијаспори на Малти?

– Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ и у своје лично име желим да се захвалим туристичкој организацији „Леона травел“ са Малте, која је успешно организовала и подржала наш боравак на Малти. Немерљив је значај успостављања сарадње удружења из Србије са организацијама наше дијаспоре. Како бисмо успешно градили мостове између матице и дијаспоре засноване на заједничким циљевима, а пре свега у погледу очувања идентитета, културе, традиције, српског језика и ћириличког писма наше дијаспоре, неопходно је да успоставимо комуникацију и сарадњу, да разменимо искуства и мишљења, како и на који начин удружења из матице могу да допринесу овако важним циљевима.

Током посете Малти присуствовали сте недељној литургији у Храму Српске Православна Цркве на Малти. Колики је значај Српске Православне Цркве у дијаспори?

– Српска Православна Црква има велику улогу у дијаспори. Храм Српске Православне Цркве на Малти  је место саборности наше дијаспоре у овој земљи. Оно што морам посебно да издвојим јесте да се духовни али и културни живот наше заједнице на Малти одвија управо захваљујући постојању и присуству Српске Православне Цркве на Малти.

Фото: spcmalta.com

Какве нам утиске доносите са Малте, шта бисте издвојили?

– Имали смо прилику да се уверимо у значај рада допунске школе српског језика на Малти. Колико је то важно питање за наше најмлађе али и њихове родитеље. Управо у допунским школама српског језика наши најмлађи могу да уче српски језик, ћириличко писмо и нашу историју у иностранству. Рад допунских школа српског језика доприноси и да се родитељи наших најмлађих у дијаспори зближе и изграде једну чвршћу заједницу.

Морам да искажем једно велико дивљење раду Српског образовног-културног центра Јелена Анжујска на Малти. То је удружење које даје свој велики допринос нашој заједници на Малти, пре свега кроз реализацију допунске школе српског језика, организацијом културних догађаја али и умрежавању нашег народа. Такође, морам да похвалим и реализацију пројекта „МОСТ успешних жена Србије и Малте“ у сарадњи Српског образовног-културног центра Јелена Анжујска и Удружења пословних жена Србије, који је подржан од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, јер такви пројекти управо доприносе повезивању матице и дијаспоре, али и размени знања и искустава. Као Удружење имали смо прилику да научимо нешто ново и да надоградимо своје знање и томе смо захвални Српском образовно-културном центру Јелена Анжујска.  

Како оцењујете рад наших институција у погледу очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, будући да сте имали прилику да се лично уверите посетом нашој дијаспори на Малти?

– Као Удружење морамо да похвалимо и дамо подршку нашим институцијама пре свега Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, Влади Републике Србије, јер су протеклих година водили одговорну политику усмерену на очување и јачање односа матичне државе и дијаспоре, кроз подршку реализацији различитих програма усмерених на очување идентитета, културно-уметничким догађајима, учењу српског језика и ћириличког писма, повратку дијаспоре у матицу, али и решавању конкретних потреба и проблема наше дијаспоре.

Данас, свакако да имамо другачији погледа на рад наших институција у односу на период од пре десет година, можемо да препознамо резултате и немамо проблем да похвалимо рад институција Републике Србије, када говоримо о очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Резултати су итекако видљиви на терену. Када говоримо о времену пред нама, очекујемо нови Закон о дијаспори и Србима у Региону, као и Стратегију.

Фото: УНС

И на крају, како сарађују удружења из матице са удружењима из дијаспоре?

– Бројна су удружења из Републике Србије која неуморно раде и граде мостове са удружењима из дијаспоре. Посета Малти је управо један позитиван пример и верујем да ћемо и у наредном периоду имати прилику да упознамо и да се сусретнемо са другим удружењима из дијаспоре. Наша врата су широм отворена и позивам удружења из дијаспоре да нам се обрате, јер верујем да само заједничким радом, разменом знања и искуства можемо да будемо још успешнији.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре