У фокусу
Фото: infobiro.tv

Ђорђе Милићевић: Мере и активности за подршку учењу српског језика у дијаспори

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић представио је данас програме свог кабинета усмерене на подршку учењу српског језика у дијаспори.

Милићевић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, навео да се програмске активности, пре свега, односе на подршку организацијама, друштвима и удружењима Срба у иностранству за очување српског идентитета, културе, језика и историје.

Он је истакао посебну захвалност издавачкој кући „Вулкан“, уз чију подршку ће бити реализован програм доделе буквара сваком прваку у дијаспори, пре свега окупљеним у одељењима допунске школе српског језика, а након тога и свој нашој деци широм света.

Такође, захваљујући стратешкој подршци „Вулкан“ издаваштва, Кабинет министра без портфеља ће организовати донацију лектира вишим разредима основних школа, као и обнову библиотека српске дијаспоре, којих у свету има више од 500, најавио је он.

Према његовим речима, у склопу сарадње са Министарством просвете и Заводом за унапређење образовања у плану је реализација програма онлајн наставе српског језика за ученике из дијаспоре, који ће омогућити да материјали за учење нашег језика буду доступни за сву нашу децу широм света.

Државни секретар Министарства просвете Зоран Касаловић указао је на то да  је као посебан циљ у Стратегији развоја образовања и васпитања до 2030. године постављено унапређење односа према српском језику и књижевности, као и основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори.

Важно је да заједно наставимо да пружамо потребну подршку ученицима у дијаспори и да допринесемо очувању нашег језика и традиције, поручио је државни секретар.

Мере, активности и програми Кабинета министра представљају континуитет политике председника Републике и Владе Србије у процесу јачања веза матице са нашим људима широм света и пружања подршке онима који живе ван Србије како би неговали матерњи језик, културу и упознали историју.

Изовр: www.srbija.gov.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре