У фокусу
Фото: srpskatelevizija.com

Шести семинар фолклора одржан у Милвокију

Семинар фолклора настао је као идеја да се наше народне игре сачувају од заборава и пренесу на млађе генерације Срба у Америци. Шести Фолклорни Семинар у организацији фолклорног ансамбла Шумадија и директора Мајкла Малића успешно је одржан недавно у сали при цркви Свети Сава у Милвокију. Сада већ традиционално, семинар се организује сваке године у фебруару месецу и окупља фолклорне групе, плесаче и инструкторе из разних крајева Америке и Канаде. На овогодишњем семинару учествовали су специјални гости , др Сања Ранковић етномузиколог Факултета музичке уметности из Београда и Саша Богуновић инструктор фолклора и уметнички директор групе Оленац из Торонта. Милош Мутапчић из Торонта био је извођач нумера на хармоници.

Поред вежбе, нових корака и учења нових традиционалних игара, плесачи и инструктори фолклорних група уче српску историју, порекло игара и разноликости народних ношњи, обичаје и културу. Група од скоро стотинак младих и талентованих момака и девојака сваке године посети фолклорни семинар и стекне знање о играма из Шумадије, Ужица, Сокобање, Далмације, Косова и Метохије и других крајева и то искуство примењују у свом ансамблу и на својим наступима. Оно што је најдрагоценије је то да се српске традиционалне фолклорне игре чувају од заборава и преносе с колена на колено на нове генерације Срба у Америци и Канади.

Видео:  Srpska Televizija USA

Семинар подржао  US Motors Inc – used car dealershipc из Адисона. US Motors Inc нуди својим муштеријама велики избор половних аутомобила по најповољнијим ценама у Чикагу и околини.

Извор: www.srpskatelevizija.com

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре