У фокусу
Marko Djuric
Фото: Игор Обрадовић

Одржана конференција „Јачање веза“ српске дијаспоре у Вашингтону

Kонференција „Јачање веза“ у организацији амбасаде Републике Србије у Вашингтону одржана је јуче уз присуство бројних гостију из разних делова Америке. На овом значајном догађају представљене су нове идеје и планови за чвршћу сарадњу у економском, образовном, културном и друштвеном погледу између Срба у Америци и матици. Kонференцији су присуствовали амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, директор Управе за дијаспору Арно Гујон, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић, амбасадор БиХ у Сједињеним Америчким Државама Бојан Вујић, директор канцеларије Републике Српске Обрад Kесић и бројни представници српских организација и компанија у Америци.

Циљ конференције је јачање међусобне сарадње Срба из Америке са матицом, јачање српске позиције и заступање српских интереса у Сједињеним Америчким Државама. Амбасадор Ђурић, отворивши конференцију, рекао је да је овај скуп само скроман почетак који ће бити импулс за будућа нова окупљања Срба у Сједињеним Америчким Државама и да је у Србији сазрела свест о значају оваквих скупова.

Вече раније, 17 фебруара, у уводном делу великог скупа Срба из Америке одржана је бесплатна пројекција филмова српских филмских ствараоца из Америке. У препуној сали и уз присуство српских званичника приказани су филмови „Ice Cream – Sladoled” у режији Стива Спрема и главној улози Игора Обрадовића и филм „Страхиња Бановић”.

На конференцији је додељена награда „Мајка Србија” за изузетне доприносе, резултате и заслуге у односима матице и дијаспоре америчком научнику српског порекла Давиду Вујићу (David Vuich), а награду је уручио директор Управе за дијаспору Арно Гујон. Вујић је један од седморо научника који је учествовао у свемирској мисији Аполо агенције НАСА.

Током дана конференције, 18 фебруара, одржани су тематске панел дискусије на којима су говорили истакнути српско амерички појединци, представници успешних компанија и организација а говорило се о економским, дипломатски, културним и другим важним темама и о учвршћивању сарадње са матицом у разним областима. Неки од учесника на панелу били су Иван Трифуновић – „Wafer Gen Biosystems, Антоније Kељевић“ – „AAA Freight Systems i Lioneight“, Небојша Ник Дубак – „Dubak Electric Group“ и Георге Петковић – „Air Serbia“. У амбасади Републике Србије у Вашингтону биле су изложене слике наше познате сликарке из Чикага Гордане Ненадовић.

Kомпанија „Dubak Electric Group“ недавно је представила и најавила своје проширење пословања у уагање у Србију. Декларацију о улагању и отварању нових радних места у Србији званично су на конференцији потписали представник и COO „Dubak Electric Group“ Небојша Дубак, CEO „Pure Global Grup“ Мило Дубак са једне стране и амбасадор Марко Ђурић и конзул Дамјан Јовић са друге. Kомпаније „Dubak Electric Group“ и „Pure Global Grup“ ће понудити нове пословне позиције на сајму послова „Job Fair“ 8 и 9 марта у хотелу Метропол у Београду. Више о томе погледајте на линку ОВДЕ.

Извор: Српска Телевизија УСА
Фото: Игор Обрадовић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре