У фокусу
Фото: Привредна комора Србије

Привредна комора Србије честитала Међународни дан предузетница

Сектор предузетништва Привредне коморе Србије честитао свим предузетницама у Србији, 19. новембар  Међународни дан предузетница, са поруком да је дигитализација пословања кључна за развој и успех сваког бизниса  и прилагођавање променама. 

„Свим предузетницама, власницама бизниса честитамо њихов дан, Међународни дан предузетница, који обележавамо сваке године 19. новембра. Сектор предузетништва Привредне коморе Србије интензивно ради на унапређењу женског предузетништва, на економском оснаживању жена. Циљ нам је да наше предузетнице унапреде пословање, али истовремено да подстакнемо и мотивишемо што већи број дама да започињу сопствени посао. Посебан акценат стављамо на активности са циљем подстицања младих жена да се баве предузетништвом“, истакла је у честитки Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва ПКС. 

Симанић је нагласила да је у Србији трећина од укупног броја предузетничких радњи и фирми у власништву жена, што је у складу са европским просеком, на шта смо веома поносни. Наш циљ је да створимо једнаке услове пословања и за мушкарце и за жене у бизнису, као и да у наредном периоду не говоримо о мушком и женском предузетништву, већ само о предузетништву.

Привредна комора Србије  интезивно подстиче предузетнице да буду иновативне, да се едукују и унапређују своја знања и вештине и да дигитализују своје пословне процесе, јер само на тај начин њихови бизниси могу бити конкурентни и одрживи на дужи рок. 

Влада Србије и ПКС препознале су женско предузетништво као снажан ресурс новог запошљавања и креирале читав низ како финансијске, тако и нефинансијске подршке женама предузетницама. Креиран је Програм финансијске подршке женама предузетницама за 2023.годину , који се реализује преко Министарства привреде и Фонда за развој РС, где могу да добију 40% бесповратних средстава од инвестиционог улагања, односно 50% уколико су из неразвијених подручја.

„У оквиру Сектора предузетништва Привредне коморе Србије формирана је Секција за женско предузетништво ПКС која окупља велики број предузетница и сваки дан је све више чланица наше Секције.  На то смо посебно поносни, јер то доказује да предузетнице препознају активности државе и Приврене коморе Србије, које су усмерене на развој женског предузетништва у Републици Србији. Кроз рад Секције, наше предузетнице се умрежавају и унапређују своје базе пословних контаката. Такође, ПКС промовише примере добре праксе, организује различите догађаје, конференције, B2B састанке, пружа подршку у укључивању женских предузећа у ланце добављача, наступ на иностраним тржиштима, сајмовима“,  истакла је Симанић.

Позвала је све  предузетнице да се прикључе раду Секције за женско предузетниство ПКС, као и да се за сва питања, информације и савете обрате Сектору за предузетништво на мејл адресу preduzetnik@pks.rs

Само економски оснажене жене могу доносити рационалне одлуке о свом животу, закључила је Симанић.

Извор: Привредна комора Србије

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре