У фокусу
Dobitnici priznanja GoMiJo
www.serbia.travel

Промоција гастрономског водича „Gault & Millau” – додељена признања најуспешнијима у угоститељству у 2023. години

Свечана промоција другог издања гастрономског водича „GAULT & MILLAU“ Србија 2023. одржана је у уторак, 25.04.2023. године, у Кристалној дворани хотела Hyatt Regency’’ у Београду, на којој су додељена и признања у више категорија најуспешнијима у угоститељству у 2023. Догађају је присуствовало више од 300 званица, који су након званичног дела, уживали у укусима пажљиво одабраних специјалитета српске кухиње и у најбољим винима.

Гостима су се на самом почетку обратили Мира Шемић, директорка „Gault & Millau” Словенија и Србија, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије и Урош Кандић, државни секретар у Министарству туризма и омладине Републике Србије. Том приликом представили су вредност и квалитет водича, као и његов значај за туризам и туристичке дестинације у Србији.

Велико ми је задовољство што смо се вечерас окупили. Захвалила бих се Туристичкој организацији Србије на поверењу и подршци, и верујем да смо ми оправдали сва очекивања. Обишли смо Србију од Суботице до Врања, и верујте ми подигли лествицу и одабрали најбоље. Вечерас ће награде бити изненађење за све, за ресторане, појединце и за све госте. Ми смо задовољни избором.“, рекла је Мира Шемић, директор „Gault & Millau” Србија

Други пут се састајемо да промовишемо ново издање гастрономског водича Гаулт&Миллау Србија 2023. Колико је то за нас значајно говоре подаци да анкетирани туристи који дођу у Србију у ТОП 5 мотива које наводе као разлог доласка у нашу земљу истичу гастрономију и нашу традицоналну гостољубивост. Критеријуми на основу којих су инспектори оцењивали ресторане, куваре и услуге широм Србије су строги, али правични и ствар је престижа у целом гастрономском свету заслужити ГоМијо капу, или бити примећен од стране ГоМијо инспектора. Свим ресторанима и појединцима који су то успели, честитам! Доживите најбоље укусе! Доживите Србију!“, закључила је Марија Лабовић директорка ТОС.

Гастрономија је важан сегмент туристичке понуде Србије и неизоставан фактор развоја свих туристичких производа и дестинација. Јасан је допринос гастрономске понуде повећању броја страних гостију који у овој години бележе рекордне стопе раста, само у прва три месеца остварен је раст долазака страних гостију за 38.5%, а ноћења за 56%. Нагласио бих да се наше дестинације више не препознају само по аутохтоним рецептима већ и по новим ”модерним” рецептима и кулинарским вештинама. На овај начин и под условом да очувамо континуитет присуства у водичу наредних година, Србија се уписује на међународну гастрономску мапу. Ово је прилика да се подстакне конкуренција међу домаћим угоститељима како би се укупан квалитет, промоција и видљивост гастрономске понуде кретала узлазном линијом.  Министарство туризма и омладине наставиће да подстиче унапређење гастрономске понуде кроз одобравање кредитних средстава, повећање квалитета туристичке понуде, и подршку организовања манифестација.“, истакао је Урош Кандић, државни секретар за туризам, Министарство туризма и омладине

Објављивање другог издања Gault & Millau водича на српском и енглеском језику омогућила је Туристичка организација Србије и представља списак одабраних ресторана, винарија, посластичарница, преглед најлепших, aутентичних, укуса Србије али и нашу жељу да гастрономију као туристички производ представимо, промовишемо и додатно унапредимо. Заједнички циљ је да се у први план истакну запослени у угоститељству, да се препозна и награди њихов допринос квалитету гастрономске понуде и услуге.

Угоститељима су додељене „куварске капе“ као оцене квалитета услуге и укуса приказаних у водичу, а најбољима су у оквиру свечаног дела програма додељене награде.

Добитници награда „Gault & Millau” СРБИЈА 2023 су:

Најбољи ресторани 2023:

Добитници три кулинарске капе:

  • Homa, Београд
  • La Pista Gorski Hotel, Копаоник
  • Ресторан 27, Београд
  • Restoran The Square, Београд

Добитници четири кулинарске капе:

  • Langouste, Београд
  • Salon 1905, Београд

Најбољи сомелијер 2023 – Стефан Младеновић, ресторан Corso, Београд

Најбољи POP 2023 – Мorava Meet Concept Store, Београд

Најбољи посластичар 2023 –Дејан Вељин, Хотел Горски, Копаоник

Млади таленат 2023 – Стефан Живковић, Координата, Београд

Chef традиције 2023 –  Драган Цветковић, Бела Река, Београд

Chef будућности 2023: 

Филип Ћирић, HOMA, Београд;

Дејан Поповић, Fish&Zeleniš, Нови Сад

Chef године 2023 – Гијом Искандар, Langouste, Београд

„Gault & Millau” је компетентан и поуздан водич који свој утицај непрекидно проширује, па је од 1962. године када је настао у Француској, па до данас постао незаобилазан путоказ ка најбољим укусима у око 25 земаља света. Од 2022. године издаје се и у Србији. У Водичу је 144 ресторана, 107 ПОП (бистро, посластичарнице…), 34 винарије и 10 дестилерија.

Извор: www.serbia.travel

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре