У фокусу

Упознајте Малту са Марином SE01E01

Када смо започели свој рад на повезивању матице и дијаспоре сусретали смо се са изузетним појединцима, организацијама и удружењима нашег народа широм света. Кроз серијал „Упознајте Малту са Марином“ желимо да вас упознамо са нашом дијаспором, као и са земљом у којој живе и раде. Надамо се да ћете уживати!

Упознајте Марину Стеванчевић

Моје име је Марина Стеванчевић. Рођена сам и одрасла у Чачку, где сам живела до моје 30. године. У Новембру 2005. године са својим супругом долазим на Малту и започињем нови живот.

Радим као туристички представник за једног од два највећа тоур оператера на Малти, а 2018. године сам основала свој мали бизнис „Леона травел Малта“. Организујем излете, туре за индивидуалце и групе. У међувремену сам добила и лиценцу туристичког водича што је отворило још једно поље за мене. Радим са туристима из целог света али срце ми је увек пуно када дођу туристи из Србије и свих осталих земаља бивше Југославије.

Kроз ове текстове приближићемо лепоте Малте, а надам се да ћемо успети да вас заинтересујемо и да нас посетите. Из Србије постоје три директне авио линије, две из Београда (Air Serbia и Wizz Air) и једна из Ниша (Ryanair). Лет из Србије до Малте траје је око 1 сат и 40 минута.

О Малти

Малтешки архипелаг се налази у центру Медитеранског мора и толико је мали да морате увеличати Гоогле мапу, како би сагледали сва острва. Простире се на површини од око 316 km2. Kао пример навешћу Луксембург, који је величине Малте умножена 8 пута. Република Малта броји око 520.000 становника, од чега је већи део популације на самом острву Малта, а мањи део на суседном острву Гозо. На острву Kомино живи само један човек, а остала острвца су ненасељена.

Малту су опседали Феничани, Римљани, Арапи, Византија, Нормани, Арагон, Малтешки витезови, Французи и Енглези. Од 1964. године коначно је независна земља.

Српска заједница на Малти је такође запажена. Према званичном попису из 2021. године српска заједница је бројала око 10.000 припадника али тај број се стално повећава. Такође, велики борј наших сународника поред српског има и малтешко држављанство, тако да са сигурношћу могу рећи да је број Срба у Републици Малти већи. Готово да нема места, ресторана, хотела, радње где нећете чути српски језик, јер су наши људи присутни у свим делатностима.

За туристе најзанимиљивије је представити историју Малте, посебно причу о Малтешким витезовима из реда Св. Јована Kрститеља. Витешки ред чији је суверенитет признат од стране Папе Паскала другог 1113. године је једна од најстаријих хришћанских институција основаних у Јерусалиму. На Малту долазе у октобру 1530. године и остају овде до опсаде Наполеона 1798. године.

Један од најбитнијих датума у историји Малте је Велика опсада 1565. године, када Османлијско царство покушва да освоји Малту али Малтешки витезови односе победу после 4 месеца борбе. Одмах по завршетку битке почињу изградњу Валете, данашњи главни град. Велики мајстор Jean De Vallette уз помоћ папе највише улаже у изградњу и тако град добија  назив по њему. До тада, главни град Мдина постаје Стари град или град тишине и племићких породица.

Током наше туре показаћемо вам место велике битке, где се Наполеон искрцао и где је спавао, цркву коју је српска заједница некад користила за своје службе, катедралу Св. Јована, а врло често и запевано „Пукни зоро“ или „Има нека тајна веза“ у главној улици Републике где локални малтешки музичар Benny Grima изводи песме из многих земаља иако их чак није ни посетио.

За следећи пут спремамо нову причу са Малте, партите нас…

Аутор / Фото: Марина Стеванчевић

Слична вест

Бесплатна тура – Упознај Сомбор

Промо тура се организује у суботу 06.априла са почетком у 11 часова. Организатори: Игор Петровић, …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре