У фокусу

Упознајте Малту са Марином SE01E03

Искуства наших доктора приликом запошљавања на Малти

Један од градова који сви обиђу кадa дођу на Малту је Слијема (Sliema). Град се сматра пожељним местом за живот, како због локације тако и због лепоте и доступности свему. Један је од главних трговачких центара са популарним шопинг центром „ПОИНТ“.

Слијема, чије име значи „мир“, некада је био миран рибарски градић на малом полуострву који гледа на Marsamxet луку и главни град Валету. Још увек постоје улице у којима се могу видети старе виле и традиционалне куће са дрвеним балконима. У обалском делу углавном су модерне зграде и хотели што ове традиционалне куће чини још вреднијим. Због великог броја нових блокова станова и модерних пословних центара саграђених у току последње деценије, паркинг и саобраћај у овом делу острва су често ноћна мора. Број аутомобилa на улицама је такође алармантан. Тренутно је преко 420 хиљада аутомобила на путевима Малте и већина саобраћаја се одвија кроз Слијему. Према националним подацима током 2022. године сваког дана је регистровано нових 32 аутомобила. Велки број аутомобила доводи до константних гужви у саобраћају. Узимајући у обзир да на острву живи нешто више од 520 хиљада становника, често се нашалим са туристима да „само бебе немају ауто“.

Оно што је занимљиво је да Малтези који живе у Слијеми, углавном причају Енглески језик, иако знају Малтешки. Можда је то један од разлога што странци који долазе да живе и раде овде, бирају смештај у околини Слијеме. Због великог броја ИТ компанија, странци који се досељавају су углавном Скандинавци и како имају врло високе плате, цене некретнина су више пута повећане у задњих пар година. Постоји и значајан број Срба који живе у овом делу острва, посебно је популарна локација за наше докторе који живе и раде на острву.

Неки доктори су овде већ пар деценија и остварили су завидну каријеру, а за ову прилику сам разговала са нашим доктором анестезиологом Др. Ненадом Стојковићем, који је дошао на Малту у августу 2019. године и одлично је упућен у процес доласка наших доктора специјалиста, који желе да наставе каријеру на овом острву.

„Првенствено је важно да наши доктори знају, да добијање посла доктора са српским пасошем има неких ограничења у односу на докторе из Европске Уније. Српски доктори, који налазе посао по препоруци колега који већ раде овде, по налажењу посла добијају привремену регистрацију на годину дана и раде као доктори под надзором. Сваке године су у обавези да обнављају радну дозволу. Они доктори који имају пасош Европске Уније, после 3 године рада улазе у стални докторски регистар, што им даје слободу самосталног рада.”

Др. Ненад Стојковић

На Малти свака апотека има доктора, а често и специјалисте, тако да је врло лако доћи до прегледа, наравно уз новчану надокнаду. Посета доктору опште праксе у локалној апотеци је 15-20 еура. Поред самосталног рада, ови доктори могу да раде и у другим земљама Европске Уније, док су наши доктори везани радном и боравишном дозволом за стално радно место и немају тако лако шансу за осамостаљивање.

Доктор специјалиста који је прошао интервју и добио посао, у почетку има плату доктора опште праксе и тек после уписа у докторски регистар специјалиста и уз мишљење колега консултаната са одељења на коме ради, изједначава се са платама које су прописане законом за докторе специјалисте. Савет је да сви они који желе да живе и раде на Малти планирају да дођу са пар хиљада евра, како не би дошли у компликовану ситуацију. Знајући да за изнајмљивање стана морате дати депосит у висини месечне ренте и једну ренту унапред, треба да се издржавате док не примате прву плату, што може да траје некад и месецима. Врло је важно да се људи добро информишу и буду спремни за подухват пресељења. Ако уз то желите да доведете и породицу, непоходно је да зарађујете још 20% више од просчне плате за сваког члана породице, како би вам боравишна дозвола била одобрена.

Писаћемо још о овој теми, а ви наставите да нас редовно пратите. Ако имате питања, оставите их у коментару испод текста и радо ћемо истражити за вас.

До следећег пута поздрав од Марине са сунчане Малте.

Аутор / Фото: Марина Стеванчевић

Слична вест

Бесплатна тура – Упознај Сомбор

Промо тура се организује у суботу 06.априла са почетком у 11 часова. Организатори: Игор Петровић, …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре