У фокусу
Фото: Жељко Божић

Инвеститори из дијаспоре задовољни условима за улагање у завичај

У Лопарама је протекле суботе у оквиру манифестације „Дани дијаспоре“ одржан Пословни форум на којем су представљена добра искуства ове општине у сарадњи са дијаспором и најављено ново инвестирање људи из дијаспоре у завичај.

Начелник Лопара Радо Савић каже да у овој општини имају 20 пословних пројеката које је реализовала дијаспора, у овој години већ су реализоване три пословне идеје, а на Пословном форуму разговарало се и о новим улагањима.

„Циљ нам је да у наредних пет година у Лопарама буде 50 фирми наших људи из дијаспоре”, рекао је Савић новинарима и оценио да су Мајевичани велике локалпатриоте, људи који воле родни крај и улажу у њега.

Он је похвалио УСАИД програм „Дијаспора инвест“, у који су укључене и Лопаре, као подршку људима који се опредијеле да уложе у родни крај и позвао потенцијалне инвеститоре да конкуришу када буде објављен јавни позив.

„Овде се може добро пословати ако је пословна идеја добра и ако су радници добро плаћени, то је формула за успех”, оценио је Савић.

Радо Савић, начелник општине Лопаре

Један од инвеститора из дијаспоре који већ ради у Лопарама Милош Бошковић, сувласник фарме коза на којој ове године почиње производња сира, рекао је новинарима да је врло задовољан подршком коју добијају од локалних власти и односима са запосленима у фирми која наставља да се шири.

„Земља у којој ми живимо и по економском и по многим другим стварима има огромне предности и врло смо близу свих европских центара који су велико тржиште“, навео је Бошковић.

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић каже да су инвеститори који су већ уложили у Лопаре веома задовољни и да је заинтересованост дијаспоре за инвестирање у родном крају све већа.

„Сарадња са локалним и републичким властима и подстицаји који се сада дају су врло добри, па је свака година без једног инвеститора у завичају за нас промашена година“, поручио је он.

Стојан Стевановић / Фото: Жељко Божић

Инвеститор Владо Антић уложио је у комплекс базена у Лопарама и каже да је задовољан што се тиче сигурности инвестиција из дијаспоре, сигурности у Лопарама и доброј и директној сарадњи са локалном заједницом.

Армин Алијагић, председник удружења „Наша перспектива“ које је партнер у пројекту УСАИД „Дијаспора инвест“, изјавио је новинарима да је ријеч о петогодишњем пројекту који је фокусиран на сарадњу са локалним заједницама.

„Дијаспора се враћа кући, жели пренети знање, донети капитал и направити искорак. На нама је да то подржимо, а резултати неће изостати“, порука је из програма УСАИД-а.

Фото: Жељко Божић

Пословни форум у Лопарама део је вишедневне манифестације „Дани дијаспоре“, а организатор панела су општина Лопаре и Удружење Мајевичана у Швајцарској, уз подршку УСАИД-а.

Аутор / Фото: Жељко Божић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре