У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

Отпочели преговори о комерцијалном уговору за изградњу једног гигавата соларних електрана

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са делегацијом конзорцијума предвођеног јужнокорејском компанијом „Hyundai Engineering”, који је изабран да у Србији изгради самобалансиране соларне електране укупне снаге 1 GW.

„Ово је тренутно један од највећих пројеката обновљивих извора енергије у Европи. Циљ нам је да имамо све елементе комерцијалног уговора договорене у наредним недељама, како би стратешки партнер могао што пре да крене у развој пројекта, а затим и изградњу соларних електрана да би до 2028. оне постале део производног портфолија ЕПС-а. Пројекат изградње самобалансираних соларних електрана од 1 GW је важан пројекат за енергетски сектор Србије и за остваривање наших стратешких циљева у вези са  декарбонизацијом енергетског сектора, а који су важни и за процес европских интеграција, као и за развој наше привреде и доступност зелене енергије, пре свега за извозно оријентисане компаније које су енергетски интензивне”, рекла је министарка.

Фото: Емилија Јовановић

На јавном позиву спроведеном прошле године, у складу са Законом о коришћењу обновљивих извора енергије, за најбољег понуђача изабран је конзорцијум који предводи јужнокорејска компанија „Hyundai Engineering”. Стратешки партнер дужан је да по систему „кључ у руке” развије, изгради и преда у власништво ЕПС-а соларне електране укупне снаге 1 GW, као и батеријски систем за складиштење електричне енергије од најмање 200 МW.

Састанку су присуствовали поред представника Министарства рударства енергетике и Душан Живковић, в.д. генералног директора „Електропривреде Србије“, представници изабраног конзорцијума и Министарства финансија.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре