У фокусу

Патријарх Порфирије преко Привредника помаже студенте у Хрватској

Најстарија организација Срба у Хрватској – Српско привредно друштво „Привредник“ из Загреба у протеклој години стипендирало је укупно 80 талентованих српских ученика и студената из свих крајева Хрватске, а нaјвише из запуштених и економски неразвијених крајева. Уочи почетка нове школске/академске године обезбеђена су средства за стипендирање талентованих ученика и студената слабијих материјалних стања. Годишња стипендија за једног ученика износи 5.000 куна (око 700 еура) , за студента 10.000 куна (око 1.300 еура).

Ове године покренута је кампања под називом „Ослонац младима“ у сврху прикупљања средстава за стипендирање подржале су бројне јавне личности, Момчило Бајагић Бајага, Горан Богдан, Воја Брајовић, Светлана Бојковић, Ида Престер и Никола Пејаковић (погледајте видео).

Сви они позивају добре људе који препознају важност образовања и улагања у младе људе, да нам помогну у овој преважној добротворној мисији (више прочитајте овде).

Фото: Информативна служба Привредника

„Данас с великим поносом и са захвалношћу истичемо да је први „Ослонац младима“ својом личном донацијом постао патријарх српски Порфирије. У овој академској години Његова Светост ће путем Привредниковог фонда „Владимир Матијевић“ школовати чак десеторо одличних студената с различитих факултета и из различитих крајева Хрватске. Он је и за вријеме свог службовања у Загребу, као митрополит загребачко-љубљански, увијек подржавао и помагао наш рад и наше стипендисте, а то, ево, наставља и с највишег трона у Српској православној цркви. Знајући да тиме не само да помаже бројне младе људе и њихове обитељи, већ даје и примјер многима широм свијета да је даривање благослов који се вишеструко враћа појединцу и заједници.

Привредник је друштво које је традиционално, од свог оснивања у Загребу 1897. године, било везано за Цркву. Стога смо посебно радосни да патријарх препознаје нашу мисију и охрабрени ћемо наставити да устрајемо у нашем раду, а то је помагање младих људи да се школују и да, знајући тко им је пружио подршку, сачувају и свој културни и национални идентитет и буду на корист и понос свог народа и своје земље“, Информативна служба Привредника.

Извор: Информативна служба Привредника
Фото: Информативна служба Привредника

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре