У фокусу
prosveta pokrenula nove srpske skole sirom austrije
Фото: СПКД Просвјета, Аустрија

Просвјета покренула нове допунске школе српског језика широм Аустрије

Почетком октобра у Аустрији су кренуле са радом нове допунске школе српског језика у организацији бечке Просвјете. Чак осам нових школа надовезало се на рад претходних, па се може рећи да је Просвјетина идеја о Мрежи српских школа у Аустрији постала стварност.

Осим већ постојећих школа, најновије су покренуте у Браунауу, Гмундену, Енсу, Штајеру, Ст.Полтену, Линцу, као и две у Бечу.

Овај важни пројекат за све наше људе у Аустрији, уз велики вишегодишњи труд тима Просвјете омогућен је и великом подршком и суфинансирањем пројекта од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на челу са Арно Гујоном, као и традиционалном подршком Епархије аустријско-швајцарске, свештенства и по благослову Епископа аустријско-швајцарског Господина  Андреја. Ипак, као и ранијих година, најважнија су деца и њихови родитељи, који су показали велико интересовање за школе, како у новим , тако и у већ постојећим разредима.

„У бечким школама никада није било више ђака. Учионице су препуне и тражи се место више. Два нова одељења која смо отворили нису довољна да приме све ђаке који желе да похађају школу, па је могуће да ће се школа у будућности још ширити,“ каже Весна Шпирић, једна од наставница.

Тако је и у новим школама. Посебно задовољство у Просвјети буди и чињеница да је тим наставника ојачан новим снагама, па су добродошлицу пожелели новим колегиницама и колегама.

„Протеклих месеци путовали смо по Аустрији, формирали нове школе, упознавали се и припремали са новим наставницима, упознавали их са програмима рада, сарађивали са свештеницима који су много помогли, а највише се сусретали са нашим људима, који су без изузетка, са великом радошћу прихватили могућност да и њихова деца уче ћирилицу и лепоте српског језика, али и историју, традицију, географију, културу своје постојбине, не само Србије и Српске, но из свих крајева где Срби живе. Било је напорно, али и лепо, људи су вредни, деца једва чекају, а резултати су видљиви.

“Радујем се што наша Мрежа српских школа у Аустрији расте и позивам све наше људе, сва удружења и организације да успоставимо сарадњу и да наставимо са формирањем нових школа допунске наставе у Аустрији, јер је то важно и потребе су велике,“ рекао је Срђан Мијалковић, председник Просвјете, оснивач и руководилац Просвјетине школе српског језика.

Упис и почетак нове школске године у свим школама је био занимљив, а у Бечу је обележен лепим излетом. У недељу, 03.октобра одржана је тура “Стазама Вука Караџића” коју је водио историчар Златан Стојадиновић,  која је представљала упознавање ђака са азбуком и оним што ће у школама учити. Тури су присуствовали ученици из бечких школа, који су имали прилике да виде где је Вук живео, где је умро, где се венчао са супругом Аном, као и да виде где се налази његов споменик у Бечу. Овим путем су научили зашто је Вук значајан за српски језик и књижевност, на који начин је реформисао азбуку и још много детаља о његовом животу.

Упис у нове и постојеће школе ће ове године бити продужен до краја октобра. Контакт информације на E-Mail office@prosvjeta.at, као и у наведеним црквама и удружењима, а о појединостима се заинтересовани могу обавестити на следећим пунктовима нових школа:

– у Линцу у просторијама Храма Светог Василија (Posthofstrasse 41, 4020 Linz)
– у Санкт Пелтену у просторијама Храма Св. Апостола Томе (Hanuschplatz 5, 3100 St. Pölten)
– у Енсу и Штајеру, Храм Преноса моштију Светог Саве (Stelzhamerstrasse 16, 4470 Enns)
– у Гмундену, Храм Светог Георгија (Miller-von-Aichholz-Straße 36a/20, 4810 Gmunden)
– у Браунауу, Парохија светога апостола и јеванђелиста Марка (Ringstrasse 39, 5280 Braunau am Inn)

Као и две нове допунске школе/разреда у Бечу:

– у просторијама Удружења Срба у Аустрији (Thaliastrasse 87, 1160 Wien)
– у просторијама Српског центра у Бечу (Lindengasse 61-63, 1070, 1160 Wien)

Осим тога, са радом настављају досадашњи разреди у Бечу:

– у просторијама Храма Васкрсења Христовог у другом округу (Engerthstrasse 158, 1020 Wien)
– у Храму Рођења Пресвете Богородице у шеснаестом (Neulerchenfelderstrasse 47, 1160 Wien)
– у Храму Светог Саве у трећем бечком округу (Veithgasse 3, 1030 Wien)

Допунску школу чине и предшколске групе „Мала школица причаоница“ и врло успешни „Мали хор Просвјете“. Све препоручене Ковид мере се поштују.

Извор: ПР Просвјета Аустрија

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре