У фокусу
Serbian festival syndey 2023
Фото: www.sbs.com.au

Српски фестивал у Сиднеју: Ризница богате традиције, историје и наслеђа

Хиљаде посетилаца је током протеклог викенда у Пирмонту уживало у кореографијама фолклорних друштава из целе Аустралије, у музици и песми народних ансамбала, као и у изобиљу укусне домаће хране. Велику пажњу привукла је историјска изложба на којој су приказана војна одликовања и униформе из период два светска рата и Балканских ратова 1912. и 1913. године.

Протеклог викенда у Сиднеју одржан je јубиларни 10. Српски фестивал. После више од три године, Сиднејска лука је поново била стециште српске заједнице у Аустралији. Традиционални Фестивал одржан је први пут још од фебруара 2020, пошто је у претходне две године био отказан због пандемијских мера.

Утисак је да је ова дуга, принудна пауза само допринела да цела манифестација протекне у још бољем расположењу и у правом карневалском амбијенту, који није успела да поквари ни киша која је у више наврата и током суботе и недеље падала у Сиднеју. С том оценом сложио се и Михаило Мијатовић, кодиректор фестивала и један од водећих чланова Соје, Удружења Српске православне омладине Аустралије.

Делећи прве утиске, он је оценио да је догађај испунио очекивања и да су српска традиција, култутра и наслеђе још једном на најбољи начин приказани широкој аустралијској публици. Михаило је подсетио да је и у најави догађаја рекао да га не брине киша и да је уверен да ће без обзира на временске прилике фестивал бити на врхунском нивоу. Многобројној публици, жељној дружења, песме и игре, представило се на десетине фолклорних група и ансамбала из целе земље, од Перта, преко Бризбејна, Аделајда, Канбере, до Мелбурна, Вулонгонга и Сиднеја.

Академија Бенђо из Мелбурна / Фото: www.sbs.com.au

Више од хиљаду извођача, почевши од малишана који још нису стасали ни за школу, па све до прекаљених ветерана са деценијским стажом, продефиловало је позорницом у Пирмонт Беј парку. Овај прелепи парк у једној од централних четврти Сиднеја по први пут је био домаћин највећег догађаја српске заједнице на Јужној хемисфери. Иако је простор сасвим другачији од Тамбалонг Парка у којем је одржано претходних девет фестивала, читав угођај и прелепа панорама града допринели су да амбијент у најмању руку буде исти као и раније. Публика је током фестивала могла да чује народни мелос из свих крајева Србије и других земаља у којима живи српски народ, а приказане су народне игре из Шумадије, Такова, Косова, Лесковца, Груже и многих других региона.

Извођењем традиционалних песама представили су се и певачки ансамбли, а наступили су и музички бендови, хармоникашки и трубачки оркестри. Поред богатог културно-уметничког програма, овогодишњи фестивал се издвојио и по другим садржајима. Највеће интересовање привукла је историјска изложба војних одликовања, ордења и униформи, који су обухватили историјски период из друге половине 19. и из 20. века.

Кустос овог импровизованог музеја био је Александар Узелац, који је са колегама представио српску историјску ризницу каква до сада није виђена у Аустралији. Испод шатора у којем је уприличена изложба, током викенда је продефиловало на хиљаде посетилаца, међу којима су били и многобројни припадници других етничких заједница које живе у Аустралији.

Део амбијента на Српском фестивалу 2023. / Фото: www.sbs.com.au

Вредни организатори из Соје објавили су и да ће цео приход са овогодишњег Српског фестивала бити упућен за помоћ онима којима је то неопходно у Србији, пре свега на Косову и Метохији.

На крају, поручили су и да ће већ ускоро почети да праве планове за наредну годину, како би и идући Српски фестивал био још бољи и успешнији.

Извор/фото: www.sbs.com.au

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре