У фокусу
cover-stara-planina
Фото: Туристичка Организација Kњажевац

Стара планина „лепотица“ међу планинама

Драгуљ који највише привлачи туристе у Источну Србију је Стара планина. Друга по висини планина наш еземље и природна граница са Бугарском познта под називом и планина Балкан што на персијском језику значи „онај који се уздиже и иде у висине“, по којој је и читаво Балканско полуострво добило име. Због природних лепота од којих застаје дах позната је и као „лепотица“ међу планинама, најлепша међу свим српским планинама. На Старој планине се налази најмлађи али и најперспективнији ски центар наше земље. За љубитеље скијашких спортова на располагању су 13km одлично уређених стаза повезаних жичарама, ски лифтовима, различитих тежина, за скијаше свих категорија, стазе су повезане жичарама а у сyстем стаза извози прва изграђена гондола у Србији. За оне најмлађе ту је и дечији ски вртић са покретном траком. Надморска висина на којој се простире је од 1.100 и 1.900m и готово пет месеци годишње има снега али свакако је ски центар опремљен и системом за вештачко оснеживање.

stara-planina-zicara
Фото: Туристичка Организација Kњажевац

Kада зимску идилу замене топлији дани буди се посебна природа и посебан свет. Оно по чему се Стара планина издваја је пре свега нетакнута природа и пределима који остављају без даха, огромном броју водопада (чак 1/3 у Србији), планинским рекама са бројним слаповима са кристално чистом водом која се може пити, необичним стенама, бујном вегетацијом  и животњским светом. Представља највеће заштићено подручје у Србији са преко 1.000 врста биљака, преко 200 врста птица, 116 врста лептира. У току лета посетиоци уживају у шетњи, јахању коња, освајању планинарских врхова, планинарењу, брдском бициклизму.

extreme-star-planina
Фото: Туристичка Организација Kњажевац

Што се тиче смештаја омиљени хотел туриста који се налази поред саме гондоле је реномирани хотел Стара планина. Недалеко се налази и планинарски до ми Хотел Бабин зуб испод истоимене стене. У селима подно Старе планине бројан сеоска домаћинства нуде смештај и храну произведену од локаних намирница, односно домаћу органску храну. Све више домаћина се опредељује да своја  огњишта претварају у виле, конаке, собе за издавање јер се сваке године и повећава број туриста који овде долазе.

Стара планина представља идеално подручје и за љубитељ ловног туризма. На источним падинама планине је ловиште Бабин Зуб. Најзаступљенија је срнећа дивљач, дивља свиња, шакали, лисице, видре, и многе друге. И управо због разноврсности животињског света, великом површином под под шумом и конфигурације терена, привлачи ловце из целог света. 

На путу до Старе планине незаобилазну станицу туристе представља црква Свете Богородице, Манастир Свете Тројице и својеврсна природна атракција водопад Бигар.

IMG_8064-Edit-STARA-PLANINA
Фото: Туристичка Организација Kњажевац

Изврор: Туристичка Организација Kњажевац

Фото: Туристичка Организација Kњажевац

Слична вест

Бесплатна тура – Упознај Сомбор

Промо тура се организује у суботу 06.априла са почетком у 11 часова. Организатори: Игор Петровић, …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре