У фокусу

Интервју – мр Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније

Савез Срба Словеније, као кровна организација Срба у Словенији, формиран је 2. јуна 2019. године у Љубљани. Од оснивања Савеза Срба Словеније па до данас прошло је три године. На челу Савеза Срба Словеније од 19. октобра 2020. године је мр Владимир Кокановић, који поред својих приватних обавеза проналази време да да скроман допринос и општој идеји – саборности Срба у Словенији.

Са којим циљем је основан Савез Срба Словеније?

Савез Срба Словеније има за циљ да окупи српска друштва у Словенији, како би уједињени заступали интересе Срба из Словеније. Свакако, Савез на чијем сам челу се интензивно бави очувањем српске традиције и културе, али и промоције пријатељства словеначког и српског народа. Ипак, као једну од изузетно важних ставки за коју се залажемо јесте борба за решавање статусног питања Срба у Словенији. Напомињем да Срби, који су својим доласком у Белу Крајину у 15. веку стекли аутохтоност, немају статус националне мањине у Словенији.

Наш Савез, уз снажну подршку српских друштава у Словенији и са изузетно јаким аргументима, излази пред словеначку, али и европску јавност, тражећи решавање свог статусног питања. Како би се изборили за своја права, а добијање статуса националне мањине једно је од њих, јединство Срба у Словенији је крајње неопходно.

Управо нас је та борба за сопствена права и окупила око нашег најважнијег питања. Стога, слободно можемо рећи да је основни циљ формирања Савеза Срба Словеније – слога и ЈЕДИНСТВО.

Колико удружења и организација Савез Срба Словеније окупља?

Савез Срба Словеније поред тога што се залаже за побољшање статуса сваког Србина у Словенији, према свом Статуту окупља и српска друштва која постоје у Словенији. Важно је напоменути да поједина од тих друштава постоје више од 25 година и за собом носе јако дугу традицију.

У овом моменту Савез Срба Словеније у свом саставу има 18 српских друштава, што представља прилично импозантну бројку. Међутим, од бројева је далеко важније што могу да најавим да ће сва српска друштва у Словенији врло брзо постати уједињена око важних националних питања, чиме ћемо сигурно наше сународнике из матице учинити поносним.

Статусна питања Срба једино је могуће решити уколико смо јединствени.

мр Владимир Кокановић

Савез је, у протеклe три године, покренуо различите пројекте и иницијативе. Шта бисте издвојили?

Велики број пројеката, који је Савез до сада реализовао, био је из домена културе. Пројекат којим се посебно поносимо је увођења српског језика, у оквиру допунске наставе, у словеначким школама. Савез Срба Словеније иницирао је и пружио велику логистичку подршку у осмишљавању, припреми и реализацији овог пројекта. Пројекат је спроведен уз огромну подршку Митрополије загребачко-љубљанске, без чијег ангажмана не би био овако успешан. Такође, оно што врло радо истичемо је то да је пројекат подржан и од стране Председника и Владе Републике Србије. Ово управо говори и о одличној сарадњи Српске Православне Цркве, Срба из Словеније и институција Републике Србије. Захваљујући овом пројекту, прошле школске године, 1.500 малишана показало је велику жељу да научи српску ћирилицу и да боље упозна богату српску историју.

Као што сам већ навео, Савез се врло снажно бори и за решавање српског статусног питања у Словенији. Иницијатива за измену регулативе о попису је једна од иницијатива, које је Савез упутио Влади Републике Словеније. Важно је знати да тренутна закононска регулатива не даје могућност становницима Словеније да се на попису становништва изјасне по верској и националној припадности. Последњи попис, који нам је ту ствар омогућио, био је попис из 2002. године. Према том попису, Срби из Словеније су најбројнија етничка заједница у земљи, одмах иза Словенаца. Званичан одговор на ову иницијативу још увек нисмо добили, већ само поједине повратне дописе. Упркос томе, уверени смо да ће руководство Републике Словеније уважити ову иницијативу, засновану на Уставу Словеније, али и на европској регулативи, те да ћемо добити могућност да се изјаснимо по својој верској и националнј припадности на долазећем попису.

Каква је сарадња Савеза са институцијама у матици? Да ли матица препознаје иницијативе Савеза?

Првенствено треба нагласити да су на самом оснивању Савеза Срба Словеније, 2019. године, присуствовали Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, данас министар спољних послова, и митрополит Порфирије, Митрополије загребачко-љубљанске, који је у фебруару 2021. године изабран за 46. патријарха Српске Православне Цркве. Управо је то био наговештај да ће матица Србија пратити активности Савеза, уз поруку да ће снажно штитити интересе Срба у Словенији.

За три године рада Савез је спровео велики број пројеката у сарадњи са матицом, а још већи број њих је у плану. Сви ови пројекти имају за циљ очување ћирилице, традиције и културе српског народа.

Када је реч о активностима усмереним на остваривање колективних права, Срби у региону, а нарочито у Словенији, никада нису имали већу подршку своје матице. Данас, на челу са Председником Републике Србије Александром Вучићем, ту подршку имамо.

Очекујемо да ће наша сарадња са матицом и у будућем периоду бити на овако високом нивоу и уверени смо да њена подршка неће недостајати када су наше активности у питању.

Фото: Савез Срба Словеније

Колико је важно умрежавање и повезивање удружења и организација Срба у региону и дијаспори?

Повезивање и умрежавање је од велике важности. Ми, Срби у региону, упркос различитим проблемима са којима се суочавамо у државама у којим живимо, сусрећемо се и са доста сличних ствари које се могу унапредити. Тим поводом, тренутно водимо прилично интензивне разговоре о појединим питањима, чак заједно спроводимо и неке пројекте, и верујем да ће наш заједнички наступ бити све запаженији.

Шта су предности удруживања организација нашег народа у једну кровну организацију, као што је то случај у Словенији?

Статусна питања Срба једино је могуће решити уколико смо јединствени. Првенствено је важно напоменути да примећујемо да постоји извесни дисбаланс и да се често помиње да су Срби посвађан и разједињен народ. Волео бих да истакнем да су Срби јединствени око најважнијих националних питања, али и да су апсолутно сви Срби јединствени по питањима љубави према својој матици. Постоје извесне различитости у погледу оргаинзовања и приступа међутим, макар када је реч о Србима у Словенији, апсолутно смо сви јединствени када су у питању најважнији интереси нашег народа. Очекујем да ћемо ускоро и формализовати то јединство те да ћемо послати снажну поруку да ћемо учинити све у борби за побољшање статуса нашег народа.

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Мр Владимир Кокановић: Јединство свих Срба у Словенији наш неприкосновени циљ!

Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, оснивача интернет портала „Огледало српско“ …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре