Промовисано издање о српским школама Епархије будимске

У просторијама Културног и медијског центра “Српски венац” у Будимешти, среду 23. марта промовисано је историографско издање “Српске православне вероисповедне школе у Будимској епархији”, ауторке Бранке Петровић, која је била и гост промоције.

У име домаћина, КМЦ-а “Српски венац”, присутне је поздравила директорка те установе Зорица Јурковић Ембер, а то је затим учинио и српски представник у Мађарском парламенту Љубомир Алексов.

Алексов је у својству уредника издања и челника Народносног удружења за очување културе и традиције из Ловре, које је издавач тротомног издања, говорио о дугогодишњој плодоносној сарадњи са Бранком Петровић, истраживачем из Србије. Такође је говорио и о детаљима везаним за организациони део посла и финансирање. Посебно је истакао да је ауторка потпуно бесплатно написала три књиге овог издања, које укупно има преко 600 страница, а да је читав пројекат финансијски помогла Влада Мађарске.

Свој аналитични приказ прочитала је Кристина Бекић, професор српског језика и књижевности у Српском образовном центру “Никола Тесла” у Будимпешти, а затим се Бранка Петровић детаљно осврнула на само истраживање, методе рада и фазе настанка ове значајне публикације.

Своје излагање, које је садржало бројне податке и чињенице из историјата српских православних вероисповедних школа у Будимској епархији, обогатила је и бројним занимљивостима, које су посебно наишле на интересовање посетилаца.

Промоцији су, поред осталих, присуствовали и Вера Пејић Сутор, Игор Рус и Петар Крунић, кандидати Српске листе за предстојеће парламентарне изборе у Мађарској. Они су у наставку вечери, заједно са првим на листи Љубомиром Алексовом, присутнима презентовали резултате досадашњег рада Самоуправе Срба у Мађарској и њених институција и изнели правце будућег деловања, у оквиру актуелне изборне кампање.

Извро/фото: www.rts.rs

Слична вест

Стицање држављанства пријемом

Најједноставнији начин за стицање држављанства Републике Србије за све припаднике српског народа са територије Републике …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре